/ БТА
Пари има, но за да се похарчат, трябва да стане съгласно Закона за бюджета, коментира в кулоарите на парламента финансовият служебен министър Асен Василев. Според някои парламентарни групи няма нужда от актуализация, тъй като има достатъчно приходи. Министърът отговори, че в закона има ограничения колко пари могат да се похарчат като отбеляза, че има възможности за преструктуриране с решение на Министерския съвет.

Министър Петков: Ако спешно не се приеме актуализацията на бюджета, няма да имаме пари

"Ако няма актуализация, парите, които ги има, няма как да стигнат до хората, фирмите, до здравеопазването и ще трябва да се търсят останалите съвсем малко резерви как да се пренасочват", подчерта Василев. Той разясни, че без актуализация за допълнителните 50 лв. към пенсиите вероятно за ноември няма да има пари.

Асен Василев: Приходната част в бюджета се движи изключително добре


"Ние сме подсигурили необходимия ресурс от Министерството на финансите, така че всички пенсионери да излязат над линията на бедност, самата схема как да стане е в министерството на труда и в парламента", добави министърът.

Вече над един милиард лева от капиталовите разходи са преструктурирани т.е. има малко останали възможности и затова е необходима санкция на НС, което да каже как точно да бъдат похарчени, изтъкна Асен Василев.

Василев: Приходите в бюджета ще обезпечат финансово дори тежка вълна от COVID-19

"Ние сме дали една папка как точно това да стане, така че те да стигнат до всички граждани и фирми", увери той. И уточни, че до март са били изплащани по 50 лв. към пенсиите и мярката 60/40, за да могат те да продължат, вече са преструктурирани над един милиард лева. "Резервите ще стигнат до септември, евентуално октомври и то не за всички мерки", предупреди финансовият министър.

"Ако ми гарантирате, че ноември ще има парламент, който в първата си седмица ще има бюджетна комисия, която да приеме актуализация, нека да минем към такъв план, но виждаме, че тук има НС, което четири седмици не може да направи бюджетна комисия и да започне да си върши работата", посочи Василев.

Той се въздържа от отговор дали би приел да е отново министър, ако служебното правителство стане редовно.