/ БТА
По думите му, за да могат тези пари да стигнат до хората, трябва да има решение на НС
"Приходната част в бюджета се движи изключително добре. Това се дължи от части на по-добрата икономическа ситуация в страната и от части на по-добрата събираемост". Това каза на брифинг след заседанието в МС министърът на финансите Асен Василев.

"Приходите в бюджета за първото шестмесечие са в размер на 24 милиарда и 759 милиона, което с 3,3 млрд. повече в сравнение със същия период за изминалата година. Приходите, които са данъчни и неданъчни, събирани от НАП и Агенция "Митници", са с 3,6 млрд. повече. Имаме по-малко приходи от постъпления от средства от ЕС - с 300 млн. по-малко, което формира и 3,3 млрд. повече приходи", уточни министърът.

"Разходите по Консолидираната фискална програма са 24 млрд. 641 млн. лв., което е 46,9% от годишните разчети. Това формира излишък от 118,2 млн. лв. през първото 6-месечие на годината. Предварителните данни за юли показват, че този излишък ще нарасне значително до над 700 млн. лв.", заяви Василев.

По думите му се очаква до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лв. допълнителни приходи над това, което е било заложено в Закона за бюджета. "Това е при прогнозирана тежка COVID криза. Ние даже да имаме 2 млрд. лв., нямаме право да ги харчим", посочи министърът на финансите.

Василев: Приходите в бюджета ще обезпечат финансово дори тежка вълна от COVID-19

"За COVID мерки тази година са заложени общо 1 млрд. и 196 млн. лв. За пенсии са заложени 318 млн. лв. (за допълнителните 50 лв.), 300 млн. лв. за мярката „60 на 40“ и 112 млн. лв. за избори. От допълнителните средства, които се изплащат на медиците, няма заложени средства в бюджета. Те са заложени в т. нар. "буфер" (възможност на Министерството на финансите и МС да намалят разходите на всички други министерства). Пълната стойност на буфера е в размер на 198 млн. лв.", обясни Василев.

"Нашето правителство не е активирало "буфера", а всички допълнителни плащания по COVID кризата са правени чрез преструктуриране на Централен бюджет или чрез намаляване на средствата в министерствата, които са свързани с нещатни бройки и няма да увредят бюджета им. До момента извън заложените са дадени допълнително 1 млрд. и 94 млн. лв.", каза още финансовият министър.

Той отправи молба към парламента да сформират бюджетна комисия и да започне разглеждането на актуализация на бюджета, "за да може да има средства да бъдат посрещнати всички нужди на българските граждани".