Министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че като български гражданин е направил всички необходими административни стъпки, преди да стане министър, за да се откаже от канадското си гражданство. Той каза това пред журналисти преди началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/.

Според Кирил Петков не може административни актове на трети страни да предопределят участието на българи в управлението на България

„Аз направих всички нужни стъпки, сега въпросът е възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всичките тези действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и да предопределя още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент“, каза Кирил Петков. 

"Има Конституция, има и конституционна практика по този въпрос, мисля, че единствено Конституционният съд може да се произнесе", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на влизане в сградата на президентството. И допълни, че има произнасяне през 1995 г. по дело, касаещо избирането на Жорж Ганчев, "така че КС ще реши". 

По-рано през деня от ГЕБ-СДС внесоха в конституционния съд искане да се установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев.

Вносителите на искането са Даниел Митов и Радомир Чолаков и във връзка с твърденията, че икономическият министър Кирил Петков в момента на назначаването си на длъжността е бил с двойно гражданство - българско и канадско.

Няколко часа по-късно от конституционния съд съобщиха, че е образувано дело по искането на 55 депутати. 
БТА