Те питат имал ли е икономическият министър двойно гражданство в момента на назначаването му на поста
Депутатите от ГЕРБ-СДС внесоха искане в Конституционния съд, който трябва да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев.

Вносителите на искането са Даниел Митов и Радомир Чолаков и във връзка с твърденията, че икономическият министър Кирил Петков в момента на назначаването си на длъжността е бил с двойно гражданство - българско и канадско.

"Искането свързано с назначението на министър Кирил Петков, който се оказва с двойно гражданство. Ние имаме много въпроси – било ли е валидно това гражданство в момента на назначаването, това означава, че е нарушена Конституцията. Тя ясно казва, че хората, назначени за министри, трябва да отговарят условията да са и депутати. КС се е произнасяла и по други такива казуси", посочи Митов от коалицията ГЕРБ-СДС.

От ИТН питат дали министър Петков има двойно гражданство - той заяви, че се занимават с интриги, вместо с бюджета

"Ако министър Кирил Петков е имал такова гражданство към момента на назначаването му на поста, тогава е нарушена Конституцията", посочи той и уточни, че текстът е императивен и категоричен.

"Вчера говорителят на правителство спомена няколко неща, които са съвършено некоректни. Спомена, че Кирил Петков бил някакъв светъл лъч или нещо подобно, ние пред кого избираме - неговата наранена душевност или Конституцията? Направи и абсолютно некоректен паралел със Закона за конфликт на интереси. Той обаче не е идентичен с изпълнението на Конституцията - той дава един месец на всеки избран народен представител да си уреди икономическите отношения, докато Конституцията е императивна и изпълнението е веднага", разясни Митов.

"Това не е наша вендета срещу определен човек - става дума за спазването на законите, каквото искат всичко", допълни още той.

МВнР пита Отава дали министър Кирил Петков има канадско гражданство

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС също коментира казуса и посочи, че щом един човек желае да управлява една страна, той трябва да е лоялен само към нея.

Министерството на външните работи вече е изпратило запитване и до българското посолство в Канада по отношение на темата, като се чака отговор.

От ГЕРБ-СДС поискаха незабавното му отстраняване в случай че бъде доказано двойното гражданство. Причината е, че всяко решение на правителството може да бъде оспорено заради това.