Няма данни за експлозия, всички работници бяха евакуирани
Пожар в цех за взривно производство избухна в русенския военен завод "Дунарит". Това съобщи директорът на местната пожарна Димитър Павлов. Всички работници са евакуирани. Няма пострадали.

Към настоящия момент огънят в цеха е потушен, но опасността не е отминала.

БГНЕС


Сигнал е подаден малко след 11:00 ч.

Пожарът не е бил голям, но съгласно мерките за безопасност, всички служители на завода са евакуирани. Евакуират се и училища и жилищни кооперации в близост до завода. Това заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. 

"Няма загинали, няма пострадали. Все още не можем да кажем, че опасността е 100% преминала. Мерките, които са взети, дават добър резултат", заяви гл. комисар Николов.
Предприети са действия за ограничаване на вредните последици от инцидента. Всички налични екипи на пожарната са насочени към мястото.

Децата в близките населени места Николаево и Мартен са изведени от детските градини и училищата, уточни кметът на Русе.

БГНЕС


Все още не е ясна причината за пожара, предстои разследване, съобщи пред БНР кметът на Русе Пламен Стоилов и добави, че ситуацията се наблюдава от въздуха с три дрона.

"В такива случаи пожарната влиза, когато пожарът затихне сам, тъй като има опасност от взривяване, независимо че количеството е около 1 тон, не е много", обясни Стоилов.

Според него става дума за производствен цех и вероятно смесване на тротил с амониева селитра. "Какво се е правило в този цех и какво се е произвеждало, може да каже само ръководството на завода. Важното е, че няма детонация", обясни той.

БГНЕС


"Към 11:00 ч. ни съобщиха да се евакуираме веднага", разказаха работници.

​​​​​​​Друг служител на завода обясни, че казан, в който се забъркват взривни вещества, се е самозапалил, допълват от БТА.

БГНЕС


Според неофициална информация, пък пожарът вероятно е тръгнал от кабели. Цехът, който гори, се нарича "110". 

БГНЕС

Има опасност пожарът да се разпространи и да засегне други обекти. Осигурен е оглед от въздуха.