/ ThinkStock/Getty Images
След очакваното поскъпване на тока от следващата седмица, ЕРП-тата поискаха и юлско повишение в цените. Трите енергийни компании са внесли ценовите си заявления в КЕВР за новия регулаторен период от 1 юли. ЕВН и Енерго-про предлагат поскъпване от малко над 2%, а от ЧЕЗ посочват единствено, че предложението се основава на принципа на дружеството за признаване на разходите по дейността му.
 
А преди това евентуално поскъпване на тока се очаква на 7 април КЕВР да приеме увеличение на цената на ел. енергията за бита с малко под 1% заради по-скъпата цена на природния газ. Синьото гориво окончателно поскъпва с близо 30% от утре, като заради него ще скочат и цените на парното и топлата вода в страната. От 1 април влиза в сила и поскъпването на водата в столицата с 18%.

Окончателно: Природният газ поскъпва с близо 30%
 
Днес изтича крайният срок, в който енергийните компании трябва да внесат заявленията си за цени на електрическата енергия за следващия регулаторен период от 1 юли.
 
От ЕВН съобщиха, че ако КЕВР одобри предложението им средната цена на тока за битовите потребители в Югоизточна България би се променила от 1 юли с 2,36%. За клиентите на Енерго-про, дружеството опериращо в Североизточна България, поскъпването би било с 2.16%.
 
От ЧЕЗ, чиито клиенти са на територията на Западна България, не посочиха как ще се отрази на потребителите, ако тяхното предложение бъде прието. Все пак от компанията уточниха, че предложението им се базира на принципа покриване на присъщите разходи за осъществяване на лицензионната дейност.

По-скъпият природен газ от април повлече крак и за другите услуги
 
И докато тези предложения на ЕРП-ата тепърва ще бъдат обсъждани, поскъпване на тока ще има още следващата седмица – малко под процент за бита и 3.5% за бизнеса. Причината – увеличението на цената на природния газ. Днес КЕВР прие окончателно поскъпването на синьото гориво с близо 30%. А заради него ще има увеличение в цените и на парното и топлата вода в страната.
 
Повишението варира в различните градове между 18 и 38%, заради спецификите на отделните топлофикации, като например колко природен газ използват, защото това се отразява в повишаване на техните разходи. Увеличението се очаква да бъде окончателно прието на от КЕВР на 7 април. А от утре освен природният газ, поскъпва и студената вода в София.
 
Столичани вече ще плащат 2.16 на кубик вместо досегашните 1.82. Бизнес планът на „Софийска вода” предвижда поскъпване и през следващите години. През 2018-та услугата ще струва 2.32, през 2019-та – 2.47, а след три години софиянци ще плащат 2.57 за кубик. През 2021 г. цената на водата за столичани ще се е увеличила с 47% спрямо тази в момента. Тоест тогава един кубик ще бъде 2.69.