/ ThinkStock/Getty Images
Следизборно през април поскъпват природният газ, парното и топлата вода в страната и студената вода в столицата. Председателят на КЕВР Иван Иванов потвърди, че регулаторът е решил на закрито заседание цената на водата в София да поскъпне с 18% от 1 април. Тогава ще влезе в сила и очакваното увеличение на природния газ с почти 30%. То ще доведе до по-скъпо парно и топла вода. Увеличението варира за различните градове между 18 и 38% заради спецификите на отделните топлофикации. Окончателно повишението на цените на топлото ще бъде факт след решение на регулатора на 7 април. Тогава се очаква да се приеме и поскъпване на тока за бита с 1% отново заради повишението в цените на синьото гориво.

Граждани и бизнес призоваха за по-ниско увеличение на цената на газа
 
Предстоящото увеличението на цената на природния газ с близо 30% от 1 април повлече крак и заради него ще поскъпнат и парното, топлата вода и тока. Заради скока в цените на синьото гориво, електрическата енергия за бита поскъпва с малко под 1%, а за 3% и половина за бизнеса през добавката „задължение към обществото”. Цената на природния газ обаче не може да е друга, обясни комисарят в регулатора Александър Йорданов:
 
"Няколко пъти ни призовават от обществени организации, организации на бизнеса, да прехвърлим регулаторните си правомощия, дадени по закон, да не спазим основни регулаторни принципи и в крайна сметка да нарушим и закона, което ние няма да направим", каза той.

Ще се отрази ли поскъпването на газа на цените на стоките?
 
Решението за ударното поскъпване на газа не може да бъде и отложено, защото цената се актуализира на три месеца, обясни шефът на КЕВР Иван Иванов:
 
"Новите цени, съгласно договор с Газпром, който е доставчик на природен газ в страната, ще трябва да бъдат валидни от април тази година".
 
Йорданов отрече да има връзка между цената на газа и изборите:
 
"Дебело исках да подчертая, че няма връзка между датата на изборите и датата на ценовото решение, свързано с природния газ и последващите от него корекции в цените на електрическата енергия. Това се случва всяка година, всяко тримесечие, т.е. и догодина и без избори на 1 април, ако договорът е в сила в този си вид, ще определим нова цена на природния газ".

Драстичен скок в цената на природния газ, поскъпва парното и топлата вода
 
Връзка нямало и между изборите и публикуването на новите цени на парното и топлата вода ден след вота. Увеличението варира между 18 и 38% в различните градове заради спецификите на отделните топлофикации.
 
"Ние ги обявихме в първия ден след изборите, но те са само и единствено вследствие на промяната на цената на природния газ. Тази логическа верига следва и тя е неизменна всеки регулаторен период", каза още той.
 
Иванов потвърди, че водата в столицата поскъпва от 1 април от 1.82 на кубик на 2.16:
 
"Предвижда се за софийска вода повишение на цената с 18%".

Водата в столицата поскъпва с 18% от 1 април
 
А фактът, че решението трябваше да бъде взето по време на предизборната кампания, но се отложи, Иванов коментира така:
 
"Решението дойде по-късно, защото докладът беше върнат и след това, след като беше представен, трябваше комисарите още веднъж да се запознаят с него".
 
Окончателното решение за поскъпването на природния газ с близо 30%, КЕВР ще вземе в петък, ако новата цена ще влезе в сила от 1 април. По-скъпите парно, топла вода и ток се очаква да бъдат факт на 7 април след закрито заседание на регулатора.