/ БГНЕС, архив
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди днес поскъпването на природния газ с 29,64% от 1 април 2017 г. Това драстично ще оскъпи парното и топлата вода. Цената на тока в цялата страна също ще нарасне, но с 1%.

Предлагат поскъпване на парното и топлата вода

Първоначалните разчети показват, че синьото гориво ще скочи с близо 30%. По тази причина се очаква и сериозно увеличение на цените на парното и топлата вода - с между 18 и 38% за цялата страна. За столичната топлофикация - 22,7%, в Пловдив с почти 22%, Бургас - 25,6%. Най-скъпо остава парното във Велико Търново и затова предвижданото за там поскъпване е с около 18%.

До този момент енергийният регулатор задържаше цените, въпреки увеличението на цената на газа на два пъти през октомври и януари. Първоначалното "Булгаргаз" поиска 32,44% поскъпване на синьото гориво, мотивирано от очакваната по-висока доставна цена на природния газ от "Газпром Експорт" и курса на щатския долар спрямо българския лев.

С колко би се повишила цената на топлото, ако газът поскъпне с близо 30%

След призив от страна на КЕВР "Булгаргаз" да потърси вътрешни резерви и да намали исканото увеличение, се стигна до окончателното предложение за изменение на цената от 29,7% или 363,43 лева за 1000 куб.м.

Окончателното решение за това с колко точно ще поскъпнат парното, топлата вода и тока КЕВР трябва да вземе на 4 април 2017 г.