Предлагат поскъпване на парното и топлата вода
93111
Предлагат поскъпване на парното и топлата вода
  • Предлагат поскъпване на парното и топлата вода
Поскъпване на топлинната енергия се предлага в доклад на експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е в предложеното поскъпване на природния газ с близо 30% за второто тримесечие, което експертите прогнозират, че ще се отрази и на цените на парното и топлата вода. Най-малкото предложено поскъпване на топлоенергията е за Велико Търново - със 17,9%, а най-голямото за Плевен - с 37,4%.

С колко би се повишила цената на топлото, ако газът поскъпне с близо 30%

Експерти предлагат природният газ да поскъпне с близо 30% от началото на април, което би довело до повишаване на цените на топлинната енергия в страната. Поскъпването на топлинната енергия би варирало в различните градове заради спецификите на отделните топлофикации като например колко природен газ използват, защото това се отразява на техните разходи.

Според доклада най-голямо поскъпване се предлага за топлоенергията в Плевен – с 37,4%. В София услугата се предлага да поскъпне с 22,7 на сто. В Разград и Враца увеличението се предлага да е около 24,5 процента, а в Пловдив - 21,8 на сто. Експертите предлагат с 25,6 процента да е поскъпването на топлоенергията в Бургас, а във Варна цената на топлоенергията да се повиши с 22,7 на сто. Най-малкото предложено увеличение на цената на топлоенергията е за Велико Търново - с близо 18%.  
 
Имаме най-добрата цена на газ в региона, смята енергийният министър

Предложената нова цена на газа може да се отрази и в леко повишение на цените на тока поради промени в цените на електроенергията, произвеждана по високоефективен начин от топлофикациите. За клиентите на ЧЕЗ електроенергията се предлага да поскъпне средно под 1%, а за тези на „Енерго про” и ЕВН  - с около 1 на сто.

Окончателното решение за повишаването на цената на синьото гориво КЕВР ще вземе на закрито заседание в петък и ще влезе в сила от 1 април. На 4 април регулаторът ще проведе открито заседание, на което ще се обсъди  изменението на цените на топлинната енергия и тока от когенерациите заради поскъпването на газа. Закритото заседание, на което ще се вземе окончателно решение, е насрочено за 7 април.