/ Thinkstock/Getty Images
С колко би се повишила цената на топлото, ако газът поскъпне с близо 30%
93013
С колко би се повишила цената на топлото, ако газът поскъпне с близо 30%
  • С колко би се повишила цената на топлото, ако газът поскъпне с близо 30%
Средно с 20% ще поскъпнат парното и топлата вода, ако се увеличи цената на природния газ от 1 април с 30 на сто, както предлагат експерти от енергийния регулатор. Това обясни за Дарик председателят  на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев.

Според разчетите на работната група на КЕВР цената на синьото гориво трябва да се увеличи с близо 30% за второто тримесечие на годината. Регулаторът ще обсъжда предложеното от работната му група поскъпване на синьото гориво на 28 март, два дни след парламентарните избори у нас. Съставът на КЕВР, който ще вземе решението за поскъпването на газа, беше избран от 43-тия парламент.
 
КЕВР ще реши за цената на газа в края на месеца, експерти предлагат скок с 30%

Според доклада на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране природният газ трябва да поскъпне с 29.63% за следващите три месеца. Такова повишение обаче ще се отрази на разходите на топлофикациите и от там и на цената на парното и топлата вода, стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев. "Във всяко едно дружество е различно, но не в толкова голяма степен, заради различния мащаб на производство и други разлики. Разходите за горива, в случая природен газ, са между 60 и 70 на сто за дружествата. Което означава, че по проста сметка, тъй като цените се променят служебно, тоест не се защитават нови разходи или не отпадат разходи, които са ценообразуващи, смята се само с разликата в цената на горивото. Тоест тези да кажем 30 на сто повишение в цената на газа приблизително средно с 20 на сто ще повишат цените на топлинната енергия и на комбинираната електрическа енергия", каза Георгиев.

Ако газът поскъпне с 30%, това ще се отрази на цената на хляба

С около 20 % ще поскъпне топлинната енергия и според председателя на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски. По думите му топлофикациите може да поискат по-малко поскъпване. Тоест парното да поскъпне с по-малко от 20 на сто и това е политика на регулатора, каза Хиновски.  

КЕВР ще обсъжда цената на газа на открито заседание другия вторник – 28 март, два дни след парламентарните избори, а решението трябва да бъде взето до края на месеца и да влезе в сила от 1 април. След вота КЕВР ще разгледа и друго решение - за поскъпването на водата за столичани. Предвиждаше се цената на ВиК услугата да се повиши с 18% от 1 март, а в крайна сметка окончателното решение за това беше отложено без мотиви.