/ Thinkstock/Getty Images
Ако газът поскъпне с 30%, това ще се отрази на цената на хляба
93011
Ако газът поскъпне с 30%, това ще се отрази на цената на хляба
  • Ако газът поскъпне с 30%, това ще се отрази на цената на хляба
Ако цената на природния газ се повиши 30 на сто, както предлагат експертите от КЕВР, това ще доведе до увеличение и на цената на хляба и хранителните продукти. Това обясни пред Дарик председателят на Националния браншови съюз на хлебари и сладкари Мариана Кукушева.

Енергийният регулатор ще вземе решение за цената на синьото гориво в края на месеца, след предсрочните парламентарни избори.

КЕВР ще реши за цената на газа до края на месеца, експерти предлагат скок с 30%

„Това е шоково увеличение за всички сектори и ще се отрази на бизнеса“, коментира още Кукушева. Според нея увеличението в цената на хляба ще започне от полето, ще мине през мелницата, ще влезе в хлебозаводите и ще излезе при потребителя със скок по всички нива на производството.

Ако има увеличение на цената на природния газ, това ще даде своето отражение и върху цените на всички стоки и услуги, включително и на хляба, обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Това увеличение би се отразило на всички стоки и услуги, на всеки по веригата, каза тя. Всеки производител има различна цена. "При нас увеличението ще започне от нивата, ще влезе в мелниците, ще мине през хлебопроизводителите, ще отрази върху цената на опаковките. Не ми се мисли как ще приеме това увеличение бизнесът в страната, който прави глобална търговия", каза Кукушева.
 
Тя разкритикува поведението на КЕВР и прогнозира ръст на сивия сектор. "Лошото в случая е абсолютно безотговорното отношение на цялата КЕВР, защото тя не направи допитване до бизнеса възможно ли е да се поеме такова увеличение", каза Кукушева.

Според нея при такова искане за скок в цената на синьото гориво е редно да се поиска и мнението на социалните партньори в Съвета за тристранно сътрудничество. Такъв тип увеличение на цената на енергоизточник замразява всички инвеститорски намерения, всички планове за увеличение на обема производство и на работните места, каза още Кукушева. Тя призова да бъдат попитани синдикатите за коментар по предложението на експертите от КЕВР и напомни, че профсъюзите са членове на Съвета за тристранно сътрудничество. При планове за такова увеличение тристранката трябва да има мнение, каза Кукушева.  

Все пак от бизнеса се надяват, че КЕВР няма да гласува поисканото увеличение на цената на природния газ.