Иван Иванов, КЕВР
Иван Иванов, КЕВР / БГНЕС
Шефът на КЕВР за промяната в цената на газа
93121
Шефът на КЕВР за промяната в цената на газа
  • Шефът на КЕВР за промяната в цената на газа
Граждани и представители на бизнеса призоваха КЕВР за по-малко от предвиденото повишение на цената на природния газ за второто тримесечие. Очаква се в петък регулаторът да вземе окончателно решение  за цената на синьото гориво, като според предварителните разчети то ще поскъпне с близо 30% от 1 април. Очаква се скокът в цената на газа доведе до значително повишение на цените на топлинната енергия в страната. В доклад експерти от КЕВР предлагат парното и топлата вода да поскъпнат с между 18% и 38% в различните градове.

Предлагат поскъпване на парното и топлата вода

Бизнесът поиска да не се променя добавката „задължение към обществото” върху цената на газа, която отразява задълженията на „Булгаргаз“ да съхранява синьо гориво в хранилището в Чирен. Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България обясни, че бизнесът няма как да има положително отношение към случващото се, а отражението върху някои отрасли може да е гибелно. "Изправени сме пред свършен факт, който ще има тежки последици. Дълбоко се съмнявам, че ако призовем за друга схема, по която да се извърши увеличението на цената на газа, някой ще се вслуша в него и ще го изпълни или просто някой ще обясни, че сме некомпетентни и нищо не разбираме. Трябва да се положат всички усилия да не се увеличава размерът на ценовата надбавка "Отговорност към обществото". Това вече ще има характер на доубиване на индустрията и реалната икономика", каза той.

Имаме най-добрата цена на газ в региона, смята енергийният министър
 

Иван Иванов, КЕВР
БГНЕС

Според шефа на КЕВР Иван Иванов поскъпването на газа няма да се отрази върху цените на стоките. По думите му, ако поскъпването на газа би било аргумент за поскъпване на стоките сега, в същата степен е трябвало да бъде основание в последните повече от две години, когато стойността на синьото гориво е била намалена с общо 61 на сто, тоест два пъти повече от предлаганото поскъпване от 1 април. "Тогава обаче имаше ледено мълчание от тяхна страна. И аз питам българските потребители, дали те почувстваха, че цената на природния газ намаля с 61 на сто", коментира Иванов.

Граждани и бизнес призоваха за по-ниско увеличение на цената на газа

Шефът на КЕВР обясни, че Комисията получава заявление за цената на газа от страна на газовия доставчик "Булгаргаз" и търси съответствие на заявлението с наредбата за регулиране на цените на природния газ и с договора между "Булгаргаз" и "Газпром експорт". И когато това съответствие е налице, КЕВР няма механизъм да намалява тази цена, коментира той.

Окончателното решение за това дали синьото гориво ще поскъпне с близо 30 на сто от 1 април КЕВР ще вземе на закрито заседание на 31 март.