Георги Сапунджиев
Георги Сапунджиев / БГНЕС
Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев, постановено от Окръжния съд в Стара Загора. Така осъденият ще трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание.
 
Сапунджиев е осъден на шест години лишаване от свобода за това, че на 2 юни 2014 г. по непредпазливост причини смъртта на 4-годишния Паоло, като го блъсна с автомобила си в пешеходната зона на Стара Загора. Досега той е изтърпял малко повече от 4 години от присъдата си. На 28 юни Окръжният съд в Стара Загора постанови, че Сапунджиев може да бъде пуснат предсрочно от затвора заради доброто му поведение, интереса му към религията и блестящите резултати на курса за отговорно шофиране. В края на юни съдът замени оставащото му наказание с година и десет месеца пробация с изпитателен срок.
 
28 юни: Пускат от затвора мъжа, който прегази Паоло в пешеходната зона на Стара Загора

Днес въззивният съдебен състав е отменил предсрочното освобождаване, като е приел, че спазването на установения в затвора ред и трудовата ангажираност на осъдения по време на изтърпяване на наложеното му наказание не са достатъчни доказателства за неговото поправяне. За добро поведение на Сапунджиев е бил променен режима на изтърпяване на наказанието от "общ" на "лек".

Юли 2015-а: 6 години затвор за убийството на Паоло

Отделно от това за положителните му прояви осъденият постоянно е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип. В тази връзка апелативните съдии са отбелязали рядко срещаната от затворническата администрация активност - за престоя на Сапунджиев до момента са издадени 29 заповеди за награждаване с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни.

Майката на Паоло: Никой не заслужава такава мъка, дори и шофьорът

В същото време, в материалите към затворническото му досие съществуват данни, че осъденият продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил с деянието си и размера на наложеното му наказание. По тази причина е прието, че с поведението си той не е дал предвидените в закона доказателства за своето поправяне, за да ползва привилегията на условното предсрочно освобождаване. Определението на Апелативния съд в Пловдив е окончателно.