Пускат от затвора мъжа, който прегази дете на зебра в Стара Загора
98013
Пускат от затвора мъжа, който прегази дете на зебра в Стара Загора
  • Пускат от затвора мъжа, който прегази дете на зебра в Стара Загора
Мъжът, който блъсна и уби 4-годишно дете в Стара Загора през 2014 година, бе освободен предсрочно от затвора. Окръжният съд в града замени оставащото му наказание лишаване от свобода с година и десет месеца пробация и изпитателен срок. Първоначално прокуратурата беше съгласна с решението на съда. Няколко часа по-късно обаче стана ясно, че съдебното определение ще бъде протестирано пред Аапелативния съд в Пловдив.

Георги Сапундиев блъсна и уби 4-годишния Паоло в пешеходна зона в Стара Загора на 2 юни 2014 г. Осъдиха го на шест години затвор, като от тях минаха над четири години. Според всички експерти в затвора той имал добро поведение.
 
Законови промени за изпълнение на наказанията и задържането под стража влязоха в сила през миналата година. След тях съдът разрешава предсрочно освобождаване за "осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял не по-малко от половината от наложеното му наказание". Така Георги Сапунджиев има право да излезе от затвора почти 2 години предсрочно спрямо постановената му присъда.

Юли 2015-а: 6 години затвор за убийството на Паоло

Сапунджиев  беше осъден на шест години лишаване от свобода, като от тях са минали 4 години и  един месец, от които над година той беше под домашен арест. Мъжът беше настанен в общежитие от открит тип и работеше във външна фирма. Окръжният съд в Стара Загора реши да го пусне, като замени оставащото му наказание с година и десет месеца пробация с изпитателен срок.

Директорът на затвора в Стара Загора старши комисар Иван Карушков каза,  че подобни случаи са възможни след миналогодишното облекчаване на условията за предсрочно освобождаване. Причините за съдебното решение за Сапунджиев са доброто му поведение, интересът му към религията и блестящите резултати на курса за отговорно шофиране. Това е теоретичен курс, който се провежда от инспектори по социална дейност и психолози.  Карушков обясни, че в крайна сметка важното е лишените от свобода да са по-добри хора, когато излязат на свобода.

Майката на Паоло: Никой не заслужава такава мъка, дори и шофьорът

Според Карушков поведението на Сапунджиев просто не позволявало да му се даде лоша оценка. „Работил е през цялото време, награждаван е за добро поведение, какво повече да кажа за него”, попита шефът на старозагорския затвор.

Първоначално прокуратурата беше съгласна с решението на съда. Според говорителя на Окръжната прокуратура в Стара Загора Нейка Тенева всички инспектори били единодушни в решението си, че Сапунджиев може да излезе на свобода. „Мотивите на съда не са изготвени на момента, следва се цялостното му поведение по време на престоя в затвора. Вземат се становища на всички инспектори, психолог и така нататък, не е само участието му в един курс”, каза тя.

Няколко часа по-късно становището на държавното обвинение се промени и решението ще бъде протестирано пред по-горната инстанция. Сапунджиев е със забрана за шофиране в продължение на осем години, които изтичат през 2023 година.