Скандал с класифицирана информация в залата на Народното събрание. Депутати от БСП излъчиха през телефоните си на живо в социалните мрежи закритото заседание на Народното събрание, на което се обсъждаше изпращането на военна помощ за Украйна.

По-рано заседанието беше закрито за медиите и обществеността, тъй като на него се обсъждаше секретен списък с оръжие, което България ще предостави на Киев.

БСП иска разсекретяване на списъка на оръжията, които даваме на Украйна
 

засекретеното заседание
БГНЕС

Председателстващият Росен Желязков неколкократно предупреди депутатите да не разгласяван класифицирана информация през телефоните си, но те контрираха, че просто си държат устройствата в ръка.

Един от излъчващите беше народният представител Бойко Клечков. По-късно той беше наказан с "порицание".


 

В крайна сметка след излъчването на живо, Народното събрание отново направи публични обсъжданията за оказване на военна и военнотехническа подкрепа от страната ни за Украйна.

По-рано при откриването на заседанието, Борислав Гуцанов от БСП се възпротиви на извънредното приемане за обсъждане на точката за военна помощ. "Не оръжието е най-важното за страната ни", посочи той и обясни, че има и по-важни теми като например Шенген.

В същото време на брифинг в Народното събрание Корнелия Нинова настоя министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме на Украйна.

Министърът на отбраната разкри подоробности за военната помощ за Украйна

„Случващото се от сутринта в парламента е безпрецедентно и скандално“, смята Нинова. Тя допълни, че темата не е била обсъждана на Председателски съвет. 

От „БСП за България“ призоваха президентът Румен Радев, като главнокомандващ на Българската армия, също да дойде в Народното събрание и да присъства на решението.