/ БТА

„Помощта, която ще дадем, е изцяло съобразена с приоритетите на Украйна. Не даваме нито С 300, нито самолети МиГ -29, нито Су- 25.

Това коментира в ефира на “Здравей, България” по NOVA служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той припомни, че при анализа за определянето на помощта, която може да бъде оказана, подходът е бил консервативен, с оглед на осигуряването на всички способности на Българската армия.

На закрито заседание: Депутатите обсъждат секретен списък с военна помощ за Украйна

„Изпълняваме си задълженията по охрана на въздушното пространство на България. В момента тя се извършва със самолети МиГ-29, както и със системите за противовъздушна отбрана“, каза още министър Стоянов.



Доводите, които излагат нямат нищо общо с показателите, свързани с приемането ни в шенгенската зона. Не може непрекъснато да се сменят критериите. Не може да се иска Доклад по механизма за сътрудничество и проверка, при условие, че той е отпаднал от ЕК. Странно е това поведение”.

След като ни блокира за Шенген: Нидерландия с коментар за корупцията в България

 “Странно е да се говори, че България няма върховенство на закона и има корупция, а в същото време най-големият инвеститор у нас е Нидерландия”, допълни военният министър и заяви категорично, че страната ни трябва да следва своя интерес.

“Ако започнем да разделяме границите на Европа, за каква солидарност говорим”, попита той.

За това кога България може да очаква първите два самолета F-16, Стоянов потвърди, че това ще се случи през 2025 г. “Производство на първите два български самолета е започнало. Те ще бъдат произведени февруари месец 2024 г, но ще ни бъдат предоставени през 2025 г. Дори и да бъдат доставени по-рано, ние няма да бъдем готови с инфраструктурата, която беше неимоверно забавена. Още сме в начален етап”, обясни той.
NOVA