вода
вода / Thinkstock/Getty Images
"Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на Хасково при краен потребител. Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита", съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

В парламента бистриха темата за водата в Хасково

От ведомството припомнят, че след като на 19 април РЗИ- Пазарджик бе уведомена за установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на Велинград и околни села, ден по-късно бе разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града.

Няма здравен риск за населението в Хасково и Първомай

Днес водоподаването в засегнатите квартали бе реорганизирано от други източници. В околните населени места - селата Света Петка, Пашово, Грашево и махала „Мечо Корито“, поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода.

Елена Йончева обвини ГЕРБ за урана във водата в Хасково

Продължава извършването на анализи за проследяване на показателите при краен потребител. Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в посочените населени места да не се използва за пиене и готвене. Няма ограничения при употребата й за хигиенни цели.