/ БГНЕС
Нивата на урана не са високи, категоричен е здравният министър
Няма здравен риск за населението в Хасково и Първомай
93367
Няма здравен риск за населението в Хасково и Първомай
  • Няма здравен риск за населението в Хасково и Първомай
Няма здравен риск за населението в Хасково и Първомай. Това обяви здравният министър д-р Илко Семерджиев по време на изслушването в пленарната зала по повод скандала с намерен уран във водата в Хасково и Първомай.

Министърът подчерта, че нивата на урана не са високи - 0,098 милиграма на литър, при допустими 0,03 милиграма. Освен това той разказа, че нормите били смъкнати през последните години, а преди били по-високи. Окончателната оценка щяла да се направи след постъпване на последните данни от проверките.

Елена Йончева обвини ГЕРБ за урана във водата в Хасково
 
Преди това пък от парламентарната трибуна депутатът на БСП Елена Йончева обяви, че вината за урана във водата в Хасково е на предишното правителство - на ГЕРБ, а персонална вина носят тогавашните министри Лиляна Павлова, Петър Москов и Ивелина Василева.
 
Хасковлии завеждат дело заради урановата вода

Семерджиев бе извикан от депутатите в Народното събрание заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и министъра на околната среда и водите Ирина Костова, за да бъдат изслушани за предприетите мерки от страна на служебния кабинет за гарантиране здравето на населението във връзка със съмненията за наличие на наднормено количество уран във водата на Хасково и Първомай.
 
Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова обясни, че МОСВ извършва анализ на подземни и повърхности водни тела и в тази връзка министърът не може да каже има ли здравен риск за населението. От друга страна тя заяви, че в Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" не са предприети действия по уволняване на служители заради урана в Хасковско.
 

БГНЕС


От своя страна служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов увери, че ВиК операторът през последните дни е извършил реорганизация на водоснабдяването чрез изграждане на нови връзки с цел намаляване на последствията от изключването на водоизточници, както и, че е осигурил водоноски в съответствие с разпорежданията на РИК.
 
"Към настоящия момент в изпълнение на заповеди за спиране на експлоатация на обекти от РЗИ-Хасково, ВиК операторът е изключил помпена станция Хасково, Болярово и помпена станция 2. Населението на Хасково е уведомено да ограничи ползването на вода за питейни нужди и за приготвянето на храна", каза още той.

По разпореждане на Върховната касационна прокуратура започна проверка на питейната вода в цялата страна.