ВиК осигури водоноски заради дългото безводие
ВиК осигури водоноски заради дългото безводие / снимка: DarikNews.bg, архив
Адриана Ковачева
93316
Адриана Ковачева
  • Адриана Ковачева
Наказателна акция за това, че повече от половин година от хасковлии се е криело, че във водата е засечен уран над нормите, обмислят да стартират хасковлии. Пред Дарик радио Адриана Ковачева, която е сред инициаторите на подписката заради опасната вода, заяви, че всички граждани, които са подкрепили подписката смятат да спрат да си плащат водата. " Гневът сред хората е голям и това ще е отговорът срещу престъпното прикриване на проблема с питейната вода",коментира Ковачева.

Тя заяви, че събирането на подписи не е спирало и по време на празниците. Инициативата е била подкрепена и от гости на града, дори от хора от Турция, които са гостували на близките си. Събирането на подписи продължава. Няма установени места с масички или офиси, в които се набират подписи. Инициативата е мобилна, уточни Адриана Ковачева. 

Тя сподели и информация, която не е била потвърдена, и според която е започнал извънреден мониторинг в някои от селата в община Хасково. По думите й става въпрос за Сърница, Гарваново, Войводово и др. Пред Дарик радио от РЗИ-Хасково отрекоха тази информация и съобщиха, че днес се вземат проби от всички помпени станции, които водоснабдяват града.Проби се вземат и от крайния потребител, тоест домакинствата. А специално за село Войводово например, водата е с перфектно качеството. Дори част от водоноските, които снабдяват града, след забраната за ползването на хасковска вода, се пълнят от село Войводово,съобщиха от РЗИ. 

Подписката срещу "смъртоносната", според Адриана Ковачева вода, ще бъде адресирана до омбудсмана на Републиката Мая Манолова. Днес инициативният комитет ще изпрати покана до г-жа Манолов, която по предварителна информация, най-вероятно ще се ангажира с хасковския проблем. Адриана Ковачева чуйте в приложения файл. 
 

Междувременно Община Хасково нареди на директорите на детски градини и училища да осигурят бутилирана вода за децата. Вода вече е осигурена от общината за здравни и социални заведения. Заповедтта се отнася и за фирмите, които приготвят храна за детски, здравни и социални заведения. Писмо с настояване да се използва само бутилирана вода за приготвяна на храна кмета изпрати на кетъринговата фирма още в събота 15 април.

Заповедтта е във ввръзка с установени отклонения в качеството на питейната вода на Хасково дадени в предписание от РЗИ . Заместник кметът Велин Балкански днес е на проверка в кетъринговата фирма и социалните домове за да установи с каква вода се приготвя храната и спазват ли се указанията за даване само на бутилирана вода, съобщават още от общината.