/ БГНЕС
Скандалът с водата с уран влезе в парламента
93372
Скандалът с водата с уран влезе в парламента
  • Скандалът с водата с уран влезе в парламента
Казусът с водата с уран в Хасково стигна и до Народното събрание. Три часа депутатите питаха, а министрите на здравеопазването, екологията и регионалното развитие отговаряха по темата.
 
Няма здравен риск за населението в Хасково и Първомай

В началото депутатът от БСП и говорител на левицата Елена Йончева обвини ГЕРБ в умишлено укриване на информацията, че част от населението в Хасково пиело вода с повишени показатели на уран. Йончева обвини министри от кабинета "Борисов 2", че са знаели за наличието на уран във водата, но се са уведомили населението.

Елена Йончева обвини ГЕРБ за урана във водата в Хасково

Йончева обърна внимание, че поради спиране на помпени станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско. "В продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е с със завишени показатели на уран и алфа активност", каза тя. А председателят на парламента Димитър Главчев й отне думата.
 
Министърът на екологията Ирина Костова обясни как се изследват резултатите и как се обявяват. Тя обясни, че МОСВ извършва анализ на подземни и повърхности водни тела и в тази връзка министърът не може да каже има ли здравен риск за населението.

А след това здравният министър д-р Илко Семерджиев обясни, че няма опасност за живота и здравето на населението.
 
Хасковлии завеждат дело заради урановата вода

Министърът подчерта, че нивата на урана не са високи - 0,098 милиграма на литър, при допустими 0,03 милиграма. Освен това той разказа, че нормите били смъкнати през последните години, а преди били по-високи. Окончателната оценка щяла да се направи след постъпване на последните данни от проверките.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отхвърли обвиненията на левицата. "Колегите се опитаха да превърнат трибуната на Народното събрание в Народен съд. Не им се получи. Аз вярвам, че има институции в тази държава, които ще стигнат до истината и ако има виновни, те ще бъдат наказани", заяви той.
 
И ексобластният управител не е знаел за урана в Хасково

След изслушването на министрите лидерът на левицата Корнелия Нинова обвини служебното правителство в "замитане на вината на ГЕРБ". "Това, което се случи в залата, беше всичко друго, но не и дебат. Каква работа свършихме? Кой въпрос решихме днес? Нито един, поговорихме си два часа, резултат никакъв", обобщи дискусията тя.
 
Районната прокуратура в Хасково продължава с разследването по случая.