/ БГНЕС
Министърът Младен Маринов готов да разпореди проверка, ако се установят нарушения
МВР системно подправя статистиката на жертвите по пътищата, твърдят експерти
99064
МВР системно подправя статистиката на жертвите по пътищата, твърдят експерти
  • МВР системно подправя статистиката на жертвите по пътищата, твърдят експерти
Министерството на вътрешните работи (МВР) занижава системно броя на жертвите по пътищата, твърдят от Института за пътна безопасност.

Тяхна проверка показва, че например на 28 септември т.г. МВР отчита с 44-ма души по-малко загинали спрямо същата дата през 2017-а. Според цифрите, публикувани отново на сайта на Министерството обаче, разликата в броя на загиналите през същия период на двете години е само 16 души. Подобно разминаване има и в предходни дати.
 
Пътищата ще се проектират според интензивността на трафика за 30 години напред

Според Диана Русинова от Института не става въпрос за техническа грешка, а за системно подправяне на статистиката, което впоследствие не дава възможност на експертите по пътна безопасност да оценят правилно данните.
 

БГНЕС

 
Според таблиците, публикувани на сайта на МВР от началото на 2017-а до 28 септември същата година броят на загиналите по пътищата в страната е 466 души. За същия период през 2018-а МВР отчита 450 загинали, т.е. с 16 по-малко.

Въпреки това под таблицата е отбелязано, че броят на загиналите за същия период е намалял с 44 души, т.е. с 28 души повече от описаното преди това.
 

БГНЕС


Подобна разлика има и в предходната дата - този път с 10 души, разказа пред Дарик Диана Русинова от Института за пътна безопасност. "Ние като експерти си задаваме въпроса какво става с другите. Това са техните сравнения (...) и има разлики не с един или двама човека, а с много хора", обясни тя.
 
Българите поставят оценка „Среден“ на пътната инфраструктура

"Застрахователите непрекъснато увеличават застрахователните премии на вноските с мотива, че пътнотранспортният травматизъм нараства и се изплащат все повече обезщетения. А  в същото време МВР отчита намаляване на пътнотранспортния травматизъм", поясни Русинова.
 

Главният секретар на МВР старши комисар Младен Маринов
БГНЕС


Днес вътрешният министър Младен Маринов заяви, че не е запознат със становището на Института. По думите му статистиката се изготвя от служители в "Национална полиция".
Маринов обаче изрази готовност, ако бъдат установени нарушения в изготвянето на статистиката, да назначи проверка. "Има отговорни хора, които трябва да наблюдават това и да го вършат качествено", каза министърът.
 
Нова наредба определя опасностите на пътя

Русинова обаче изрази съмнение, че МВР ще покаже само собствените си грешки. "Изпадаме в ситуация, в което МВР трябва да се самоконтролира дали дава верните данни и ли не. Няма някой, който независимо да провери. МВР няма интерес да покаже само собствените си грешки. А това руши, като гражданин, моето доверие в институцията", коментира още тя.
 

БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ