/ ThinkStock/Getty Images
Нова наредба определя опасностите на пътя
99034
Нова наредба определя опасностите на пътя
  • Нова наредба определя опасностите на пътя
Билбордовете са едно от носещите риск препятствия на пътя, според новата Наредба за проектиране на пътищата. Те ще трябва да бъдат премахнати или обезопасени с мантинела, заяви за Дарик проф. Румен Миланов, преподавател от Университета за архитектура, строителство и геодезия и координатор на работната група, изготвила наредбата. Стълбовете, дърветата, шумозащитните и подпорните стени, бетонните елементи също са категоризирани като опасности.

Неподходящ проект бил виновен за опасния път Чирпан – Стара Загора
 
Магистралите вече ще се проектират за максимална скорост от 140 км/ч, но само в равнинни терени. При хълмист терен ограничението е 130 км/ч, а при планински – 120, обясни специалистът.
 
Новите изисквания ще оскъпят изграждането на пътища, но безопасността изисква средства, изтъкна проф. Миланов.

Правят експертизи на пътя и мантинелите край автобусната катастрофа (ВИДЕО)
 
Новите правила предвиждат при проектирането на пътищата интензивността на трафика да се отчита за 30 години напред, отбеляза проф. Румен Миланов: "Освен като пропускателна способност, той е свързан и с оразмеряване на пътните настилки, което определено е един плюс. Но този плюс безспорно е свързан и със средства".
 
В новата Наредба за проектиране на пътища са категоризирани и опасностите. С най-голям риск за пътуващите са стълбовете, дърветата, шумозащитните и подпорните стени, бетонните елементи. Рискови са и билбордовете, обясни проф. Миланов: "Моето лично мнение е, че не трябва да има билбордове, но те са факт в момента. Това е една друга тема да ги има или не. В много страни те са отхвърлени, няма ги на пътищата. Но тези, които съществуват, обезателно трябва да бъдат обезопасени. Тяхното обезопасяване трябва да е за сметка на този, който изгражда билборда".