Москов с идея срещу злоупотреби с лекарства в болниците
Москов с идея срещу злоупотреби с лекарства в болниците / снимки: БГНЕС
Москов с идея срещу злоупотреби с лекарства в болниците
79872
Москов с идея срещу злоупотреби с лекарства в болниците
  • Москов с идея срещу злоупотреби с лекарства в болниците

Здравният министър  Петър Москов категорично отхвърли възможността да стане "кмет на София, папа на Рим и генерален секретар на НАТО". Това стана ясно от неговите думи по време на пресконференция, на която представи свои нови идеи.

Една от тях е здравните инспектори в страната да броят празните опаковки и ампули от скъпоструващите лекарства, които са използвани в болниците. По този начин щяло да се следи за злоупотреби и нелегална продажба на тези медикаменти. Всяка болница ще трябва да отчита лекарствата, които купува, след което да съхранява празните опаковки в прозрачни пликове, така че лесно да бъдат преброени.

Ако бройките, които за закупени, съвпадат с използваните бройки в пликовете, значи няма злоупотреби. Министърът призна, че, когато споделил идеята пред своите колеги, те го обявили за „параноик и странен човек".

Към момента празните флакони или опаковки от скъпоструващи лекарства се събират в големи чували и се дават на фирми, които да ги обработят, така че да не са вредни, информира министърът.

„Това, което ще направим главно за скъпоструващите медикаменти, които биха могли да бъдат предмет на недобросъвестно отношение вътре в лечебните заведения - те ще бъдат събирани в по-малки, също толкова обезопасени, прозрачни пликове, да кажем опаковки от по 10 броя. Имаш толкова пациенти, накрая трябва да има такова количество празни флакони, нали така", попита министърът.

Ампулите и празните опаковки ще броят от регионалните здравни инспекции. Няма да се налага преброяването да е ежедневно, смята министърът.

Москов с идея срещу злоупотреби с лекарства в болниците
netinfo
„Те не се изхвърлят всеки ден - има определени графици на фирмите за обработка на тези опасни отпадъци. Този график ще бъде съгласуван със службата на регионалните здравни инспекции и просто ще става ясно. Може и да снимаме този процес, тоест в рамките на министерството зам.-министър Шарков да може да види, че в РЗИ-то в определен град е настъпила тази проверка с еди-какъв си сериен номер има десет ампули, които са изразходвани за пациентите, защото са минали десет пациенти", каза той.

Москов призна, че идеята първоначално не е била посрещната радушно от неговите колеги. Той сподели, че екипът му го е обявил „за малко параноик, за нещо така странен човек". След като е направена работна група обаче, се е оказало, че "няма да е толкова параноично", допълни той.

Независимо че ще се проследяват харчовете за медикаменти, министърът бе категоричен, че ще сменя един по един директорите на болници, които злоупотребяват с тези харчове.