/ БГНЕС
Във фейсбук социалният министър Иванка Шалапатова отчита първите 6 месеца от началото на мандата си, като откроява адекватната и навременна реакция за подкрепа за семействата, пострадали от природните бедствията в Берковица, Царево, Бургас, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Варна и Смолян. 

Шалапатова поема ангажимент следващата 2024 година да е посветена на социалните работници.

"От новата 2024 година стартираме цялостна програма за повишаване на възнагражденията им. За мен е важно не просто да повишим заплащането, но и да подобрим драстично условията им на труд и да им осигурим непрекъснато обучение и професионална подкрепа с експерти и психолози, за да се чувстват уверени в ключово важните си решения на терен", посочва тя.

Министър Шалапатова отчита, че след намесата на Главната инспекция по труда, през второто полугодие на работещите са изплатени над 6 милиона лева забавени заплати и допълни: "Приоритетно работихме и за повишаване на доходите на работещите и пенсионерите. От нова година минималната заплата ще се повиши на 933 лева, което е с близо 20% повече спрямо сегашния размер. Новият размер ще повиши дохода на над 500 000 работещи. От 1 юли 2024 четвърта година всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, ще се увеличат с 11%. Средната пенсия ще достигне 833 лева, което е със 100 лева повече в сравнение с настоящата година".

БНР, Социално министерство, фейсбук