/ БГНЕС
Нашият приоритет е трайното покачване на размера на пенсиите и повишаване на покупателната способност на пенсионерите. Това заяви пред журналисти в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ресорният министър Иванка Шалапатова. Коментарът ѝ е във връзка с решението на правителството дали ще бъдат отпуснати коледни добавки за пенсионерите.

Нашето второ послание е нека всички да имаме адекватна собствена политика за това да се осигуряваме на пълния размер на възнагражденията си, за да можем да очакваме адекватна пенсия, заяви още Шалапатова.

Експерти с важна информация за декемврийските пенсии

В отговор на въпрос дали изпълнението на тазгодишния бюджет за деветмесечието показва възможност да има коледни добавки, министърът каза: Предстои заседание на Министерския съвет и, ако имаме новина по тази линия, ще ви информираме.

Шалапатова напомни, че по швейцарското правило е заложено догодина пенсиите да бъдат увеличени с 11 %. Тя обърна внимание, че процедурата по обсъждането на проектобюджета за 2024 г. все още тече, предстои дискутирането му и със социалните партньори.
Борислава Бабиновска/БТА