Минималната пенсия ще се вдигне с малко над 60 лева, а средната за страната – със 100 лева. Това, означава, че ежемесечно пенсионерите в страната ще получават със 100 лв. повече, обяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в студиото на „Събуди се”.

„До края на месеца ще стартира работна група с широко участие, включително и с международни експерти, привлечени от ЕК, които ще помагат за пълното транспониране на европейската директива, която регулира критериите при определяне на минималната работна заплата”, обясни още тя. 

Кабинетът одобри проекта за държавния бюджет за 2024 година

Шалапатова подчерта, че политиката на кабинета е доходите да се увеличават. „Без инвестиция в доходи, производителност на труда и компетенции, няма как да живеем в европейска страна и ще продължим да отчитаме нива на възнагражденията, които са по-ниски от съседните страни”, допълни министърът.

„Политиката, водена до този момент, е минималната работна заплата да бъде ниска, в България да привличаме международните инвеститори с нископлатена работна ръка. Това обаче не е политиката на настоящия кабинет”, увери Шалапатова.

Помощта за родителите на деца с увреждания ще бъде увеличена с 200 лева. Разгръща се и огромен набор от социални услуги за тези деца и техните родители. 

Целия разговор гледайте във видеото.