Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поднесоха съболезнования за загубата на майор Валентин Терзиев на личния и командния състав на авиобазата "Граф Игнатиево", съобщиха от военното ведомство.

"Загубихме истински ас и пилот, но и много добър човек. Вярвам, че на хора като него, на хора като Вас се крепят устоите на България. Благодарение на Вас и на него небето над България е чисто", заяви министър Панайотов по време на срещата с пилотите.

Той изрази увереността си, че "въпреки всички непремерени изказвания от различни страни след трагедията", пилотите ще намерят сили да продължат да служат на България“.

Министър Панайотов опроверга спекулации, че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени вследствие на инцидента и пилотите няма да могат да се подготвят и да изпълняват задълженията си. "Самолетите са в своя жизнен цикъл, има договор за поддръжка и тяхната експлоатация ще продължи", категоричен бе министър Панайотов. По думите му, ще се търси вариант за подписване на договор за удължаване на ресурса на бойните самолети и след изтичане на сега действащото споразумение за поддръжка.

По време на срещата пилотите поставиха редица въпроси във връзка с удължаване на ресурса на самолетите и възможностите за увеличение на броя на часовете за подготовка на всеки един от летците.

Адмирал Емил Ефтимов запозна присъстващите с подробностите по издирването на "черната кутия" на падналия в морето МиГ-29. По думите му в момента операцията е спряна заради лошите метеорологични условия, но Военноморските сили ще я подновят веднага след като времето позволи това. 

Изтребителят МиГ-29 от военновъздушните сили на България падна в Черно море край Шабла на 9 юни. Веднага започна операция по търсенето и спасяването на пилота, която за съжаление приключи трагично. Пилотът на изтребителя майор Валентин Терзиев е загинал при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия.