„В първия възможен момент извикахме в министерството посланик Митрофанова, на която среща заявихме силен протест срещу решението на Руската федерация да издирва български журналист. По време на срещата се изтъкна, че ние не сме били уведомени, до днес няма и внесени мотиви за това издирване, нито от страна на руския посланик, нито от страна на Русия“. Това заяви служебният външен министър Николай Милков по време на изслушване в парламентарната комисия по външна политика.

„Ние подкрепяме позицията, която винаги е била изразявана от българска страна - осъждане на войната в Украйна", допълни Милков и добави, че затова диалогът с Русия е замразен.

„На срещата с Митрофанова, се уточни, че издирването на Грозев е нарушаване на свободата на словото и че българската страна осъжда това нещо. Нидерландия и Австрия реагираха остро, Христо Грозев се намира на австрийска територия, но позицията на България беше най-твърда“, коментира още той.

Издирваният от Русия журналист Христо Грозев разкри къде се намира

Относно откриването на ново генерално консулство в РСМ Николай Милков коментира: "Въпросът за откриване на друго генерално консулство в РСМ е политически и решението за това трябва да бъде взето от едно редовно правителство. Моето експертно мнение е, че колкото по-голямо е българското присъствие в РСМ, толкова по-добре, но трябва да се направи анализ, както и да се направи финансова оценка“.

По повод членството ни в Шенген Милков поясни, че диалог се търси с всички държави-членки. „При разговор с шведската страна стана ясно, че разширяването на Шенген не е на дневен ред, но това не означава, че на по-късен етап няма да се случи".
БГНЕС