/ пресцентър, Министерство на културата
Над 40 дейци и институции бяха отличени за приноса им към развитието и популяризирането на българската култура. Церемонията се състоя днес в Министерството на културата, а призовете бяха връчени от министър Боил Банов.

„История славянобългарска“ посреща гостите на президентството в Деня на будителите (СНИМКИ)

"Тази година отличихме много читалищни дейци, преводачи, библиотекари, хора, които са важни за духа на нацията, каза Банов. За мен е голяма чест да връча тези награди по повод Деня на народните будители и да поощрим съвременните будители - те са хората, които ни водят напред".

пресцентър, Министерство на културата

Бяха отличени също дейци на науката и културата от страната. Те благодариха за това, че тяхната дейност е забелязана. По време на церемонията отличените преводачи, читалищни дейци, архивисти и библиотекари благодариха и за високата оценка за тяхната дейност. Те посветиха наградите си на младите, които идват след тях и заявиха готовност да предават българските традиции на поколенията.

Над 40 дейци и институции с награди по повод Деня на будителите

Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов благодари специално на министъра на културата за осигурените тази година 2 милиона лева за книги за българските читалища.

Най-високата награда на МК - "Златен век" - огърлие и грамота, за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, получиха проф. Мирослав Попсавов - диригент на църковния хор при катедралния храм "Св. Неделя", примабалерината Красимира Колдамова, проф. Дора Христова - създател и диригент на хора "Мистерията на българските гласове", перната певица Красимира Стоянова, Кирил Чирпанлиев - фолклорист и дългогодишен ръководител на ансамбъл "Балкан", и проф. Милчо Василев - ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.