Ден на народните будители
Ден на народните будители / DarikNews.bg Иван Лазаров
Въпреки лошото време стотици хора извиха опашка пред „Дондуков“ 2, чакайки реда си да се включат в Деня на отворените врати, организиран от президентската институция. Инициативата е по повод 1 ноември – Ден на народните будители, а първите посетители бяха лично посрещнати на входа от държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. 

Ден на народните будители
DarikNews.bg Иван Лазаров

Честит празник! Днес е Денят на народните будители

Пред културни и просветни дейци в Гербовата зала президентът произнесе и кратко слово, в което поздрави всички българи по случая светлия празник.

„За будителството, като уникална българска духовна категория, няма времеви, пространствени и социални рамки. И в миналото, и днес будителите са свободните и просветените личности, които със слово, със знание, с талант и доблест отстояват българщината. Те гледат смело в бъдещето и будят духовете“, заяви Румен Радев.

Ден на народните будители
DarikNews.bg Иван Лазаров

Патриарх Неофит: Празникът ни вдъхновява да работим за благото на нашия народ

За всички посетители имаше и специална изненада. В Гербовата зала, точно до националните символи, бе експониран и първият препис на Паисиевата „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански.

Ден на народните будители
DarikNews.bg Иван Лазаров

„За мен е чест, в Деня на народните будители, да застана до книга, която е светиня за всеки от нас - „История славянобългарска“. Тя е искрата на Българското възраждане, синтезирала в себе си будителството, българското духовно величие и историческа смелост“, подчерта президентът в словото си.

БАН отбелязва Деня на народните будители с тържествено събрание и с награди за млади учени

Първият препис на книгата е направен от Софроний Врачански само 3 години след написването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г. Безценната книга се съхранява в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Радев: Образованието е не само целево финансиране, а визия за възход на нацията

Посетителите на президентската институция имат възможност и да разгледат Гербовата зала на „Дондуков“ 2, кабинетите на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова, Огледалната зала и президентската библиотека. Особен интерес представляваше това за най-малките посетители, които впечатлиха президента Радев с познанията си по история, а той от своя страна им разреши да седнат в президентския стол.

Ден на народните будители
DarikNews.bg Иван Лазаров

По традиция пред сградата на президентството се проведе и церемония по издигането на националния флаг.

По-късно през деня от президентството съобщиха, че над 2 000 души са били желаещите да се включат в деня на отворените врати. Служители на Администрацията на президента развеждаха групите и им разказаха за дейността на институцията и за историята на сградата.

Ден на народните будители
DarikNews.bg Иван Лазаров