/ БГНЕС
Президентът награди Съюза на учените за 75-годишнината от създаването му
Президентът Румен Радев поздрави Съюза на учените по случай отбелязването на 75 години от създаването му и изтъкна заслугите му в областта на образованието и науката. Той не пропусна да критикува и властта, че подкрепата за учените не е достатъчна, но те продължават да защитават каузата знанието да бъде в полза на обществото. 

Президентът присъства на тържественото събрание, което се проведе в голямата зала на Столичната община.

Президентът отваря вратите си за граждани в Деня на будителите

"Вековният български стремеж към просвещение намери израз и в създаването на вашата престижна организация. Като личности с безспорен авторитет наложихте високи стандарт и морал в науката. Неслучайно повече от 7 десетилетия сте желан и уважаван партньор - и на БАН, и на университетите, както и на водещи европейски научни институции. Успяхте да изградите клонове и секции навсякъде из страната, които организират значими събития, с които да разпалват искрата на науката в младите хора", посочи Радев.

По думите му Съюзът на учените продължава своята дейност в динамична политическа и икономическа обстановка.

Радев: Указът за главен прокурор не е тема на днешния ден, няма да действам под натиск
"Въпреки, разбира се, недотам необходимата и желана от вас подкрепа на държавата, вие продължавате да привличате нови членове и да откликвате на обществения интерес, защото имате кауза - тази кауза е знанието да бъде в полза на обществото", коментира Радев.

Президентът призова българите да гласуват, за да няма манипулации (ВИДЕО)

"Наша обща мисия е да се борим за равномерното разпределяне на образователния и научния потенциал, на образователната и научна инфраструктура в единното европейско пространство. Без това не можем да постигнем социално-икономическо сближаване с напредналите европейски държави. А в национален план трябва да продължаваме да утвърждаваме образованието и науката като стратегически национален приоритет - и не само като целево финансиране, а като модерна визия за икономически и културен възход на нацията", заключи президентът.
 

Румен Радев
DarikNews.bg


По време на церемонията Радев удостои Съюза на учените с почетен знак на президента за цялостен принос в областта на образованието и науката в България.