/ БГНЕС
Криминално проявен нападна курсанти от Военния университет
100292
Криминално проявен нападна курсанти от Военния университет
  • Криминално проявен нападна курсанти от Военния университет
Мъж с над 20 регистрации в полицията заби брадва в автомобил на петима курсанти от Военния университет. Снощи младежите шофирали автомобила си по пътя между Сливен и Гурково, връщайки се от отпуск, каза за Дарик бригаден генерал Пламен Богданов, началник на висшето училище. Според него, младежите по чудо останали невредими след инцидента, благодарение на това, че не се опитали да отвърнат на нападението.

Мъж нападна курсанти от Националния военен университет
 
Автомобилът с петимата курсанти от Националния военен университет „Васил Левски” е грубо засечен от друга кола на около 10 км. от Сливен. Нападателят Йордан Пенев, 32-годишен, не е управлявал МПС-то, а се е возел при своя приятелка. След като автомобилите се засичат, курсантите слизат с намерението да се изяснят с пътуващите от другата кола, но в този момент от нея слиза фрустрираният мъж и тръгва с брадва срещу младежите.
 
Началникът на Националния военен университет бриг. ген. Пламен Богданов обясни, че курсантите му са се измъкнали по чудо само с уплаха. По думите му, водачът от другия автомобил бил от ромски произход: „Курсантите тъкмо тръгват да излизат от автомобила, за да попитат водача какво става. Водачът на другия автомобил вече се е устремил към тях, размахвайки брадва.

Те се прибират в колата, когато той нанася два удара с брадва по предните капак и стъкло. Те успяват да се отдалечат от мястото на инцидента, при което позвъняват на 112. Те са видели след Сливен тази кола, която лъкатуши по пътя и се движи с 60 км в час и те са го подминали. Само това е бил контактът им преди инцидента. Това изпреварване евентуално може да го е ядосало”.

Красимир Каракачанов: Проблемът с интеграцията на ромите не се решава с протести
 
32-годишният Йордан Пенев е регистриран на адрес в котелското село Орлово, където обаче е пребивавал не повече от месец и половина, обясни кметът на селото Наим Пашалов: „Той е регистриран някъде през 2016 г. в селото. Живя там около месец и половина и след това изчезна. От седем месеца насам не съм го виждал. С него нямахме проблеми. Пиеше много, обаче не правеше проблеми”.
 
За нападателя Йордан Пенев е известно до този момент, че има над 20 криминални регистрации - множество кражби, сред които кражби с взлом, хулигански прояви, сред които и нанасяне на средна телесна повреда, възпрепятстване на органите на властта и няколко влезли в сила присъди.

Повдигат обвинение на мъжа, нападнал военни курсанти
 
Случая коментира и военният министър Красимир Каракачанов: „Поредният случай, който показва, че има проблем в обществото. Те се решават първо с честно говорене и с мерки за интеграцията на това население”.
 
Разследването на криминалния инцидент протича под наблюдението на Районната прокуратура в Казанлък, откъдето вече повдигнаха обвинение на 32-годишния рецидивист.

Нападението над петимата младежи предизвика вълна от реакции в социалните мрежи, основно насочени към етноса на задържания мъж, както и към богатото му криминално минало. Рапърът Явор Янакиев 100 кила пък иронизира новината с думите: "Официално съобщение от МО гласи: Курсанти от Националния военен университет са нападнати на пътя от криминално проявено лице с ромски произход. Предлагам да се съобщава етносът на всички, примерно: "православни българи разораха дюна", написа 100 кила в Инстаграм профила си.