/ БТА
От името на 358 000 българи, които избраха да живеят в свободна страна, „Възраждане“ настоява България да запази останалия ѝ хранителен суверенитет. Това заяви лидерът на партията Костадин Костадинов, съобщиха от пресцентъра.

От политическата организация настояват служебното правителство незабавно да спре вноса на украинско зърно, слънчоглед и друга земеделска продукция в България.

Българските зърнопроизводители са готови за протест в Брюксел

"Да се внася от Украйна не е решение на българската държава, а на Европейската комисия. Вносът на украинско зърно доубива българското производство и българските производители нямат пазар, за да реализират родната ни продукция. Всичко внасяно от Украйна не подлежи и на фитосанитарен контрол, отново по решение на нашите така наречени партньори от Европейския съюз. Реално ние не знаем какво се внася, накъде се насочва, какво се произвежда от внесеното зърно и слънчоглед и дали това, което достига до крайния потребител, не е опасно за здравето му. Правителството на България, независимо дали е служебно или редовно, няма как да гарантира безопасността на храните, които достигат до трапезата на всеки един българин. А с доубиването на родното производство го лишава и от алтернатива да си набави качествена храна", изтъкна Костадинов.

Земеделският министър ще се срещне с протестиращи прозводители

„Възраждане“ настоява България веднага да започне да се държи като суверенна държава и правителството, в случая служебно, да забрани вноса на зърно, слънчоглед и другa земеделска продукция от Украйна, така както Полша и Унгария вече спряха този внос.