/ БТА
Протестиращи зърнопроизводители ще се срещнат с министъра на земеделието Явор Гечев във вторник, за да получат от него отговор дали ще бъде забранен вносът на зърно от Украйна, предава NOVA.

През почивните дни земеделският министър обяви, че във вторник очаква да е готов докладът за това има ли правни основания да се наложи такава забрана.

Земеделският министър: България също обмисля забрана за внос на украинско зърно

Зърнопроизводители настояват Европейската комисия да предприеме незабавни мерки, за да бъде спрян вносът на зърно от Украйна. Те мотивират искането си с пълните складове със зърно от миналогодишната реколта и загубите, които търпят в момента заради безмитния внос на жито и слънчоглед.

Оттам настояват държавата да ги защити при липса на мерки от страна на ЕК, така както се случи в Полша и Унгария. Предстои и среща с министъра на земеделието Явор Гечев, на която ще бъдат обсъдени исканията на зърнопроизводителите.

България и още пет страни в ЕС поискаха от Брюксел подкрепа за земеделците

„Цените, които в момента се предлагат на българските производители, са много под себестойността, на която нашата стока е произведена”, коментира в ефира на „Здравей, България” Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Само за слънчогледа има около 400 млн. евро загуби за българските производители, ако цената остане такава, каквато е в момента”, допълни той.

По думите му помощта от 16 млн. евро, която Европейската комисия е отпуснала за България, е „подигравателно малка сума”.

Проданов коментира още, че поддържат контакт със зърнопроизводители от други държави, които са засегнати от вноса на зърно от Украйна, като обмислят съвместни протести в Брюлсел, ако не бъдат изпълнени исканията им.

nova.bg