/ БТА
Протестите на зърнопроизводителите срещу безмитния внос на украинско зърно продължават трети ден. Блокади има по границата с Румъния.

Протестиращите във Видин, един от центровете на протеста, призовават: „Не убивайте българския производител“.

БТА

Зърнопроизводителите коментират, че вчерашната среща при президента е началото на последващи действия. В същото време те настояват протестът за продължи, докато не постигне своята цел. Зърнопроизводителите ще продължат със своите действия и през следващия месец.

Блокади на ключови пътища: Протестът на земеделците продължава (СНИМКИ/ВИДЕО)

Над 80 земеделци протестират във Видин, като блокираха движението по Е-79 на входа на града около 10:15 часа. Отново тежка селскостопанска техника, земеделски производители и фермери от региона излязоха, за да изразят своето недоволство.

БТА

Председателят на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски обяви, че Е-79 ще бъде затворен за около 1 час, тоест с близо 30 минути повече от предишните два протеста.

Тракторите, вече трети ден стоят паркирани отстрани на пътя, който води до "Дунав мост 2", а блокадите в участъка водят до дълги опашки от чакащи автомобили и тирове.

БТА

Протестът се охранява от униформена полиция и само за десетина минути от началото на блокадата от двете и страни вече са се образували километрични опашки. Жечко Андрейнски, каза, че да работиш и да не можеш да продадеш това, което си произвел, води до фалити.

БТА

"И затова земеделците протестират, не толкова за пари, колкото за отмяна на европейския регламент за безконтролния внос на различни селскостопански култури и стоки в страната от Украйна, в резултат на което произведената от нас продукция стои непродадена и към момента в складовете", каза още Андрейнски.

Пътят при граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кардам" е блокиран, каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

"Има над 70 украински и молдовски камиона, които трябва да излязат от държавата, което означава, че са разтоварили в България. Има изсипано едно ремарке слънчоглед на пътя", допълни тя.

По думите ѝ днес при ГКПП "Дуранкулак" няма протестиращи.

"По принцип Дуранкулак не го бяхме включили, но вчера тръгнаха камиони през Дуранкулак. Досега нямаше минаване на камиони оттам, но явно като блокирахме границата при Кардам, пренасочиха една част от камионите. Колегите много се ядосаха и вчера блокираха и Дуранкулак, но днес няма", уточни тя.

Исканията на зърнопроизводителите остават същите, каза още Радостина Жекова, а именно – прекратяване на безмитния внос на украински стоки в Европейския съюз, да бъде защитено родното производство и българската продукция да бъде реализирана на справедливи цени. 
Ирена Данаилова, Александра Антонова, БТА/БГНЕС