"Видинските зърнопроизводители излязоха на протест с над 30 тежки машини, за да защитят българското производство на зърно и срещу нерегламентирания внос от Украйна".

Това съобщи Жечко Андрейнски, председател на видинската структура на Националното асоциация на зърнопроизводителите. Над 57 зърнопроизводители от Видинска област се включиха в протестното шествие със своите селскостопански машини, които преминаха по предварително утвърден маршрут с развети знамена и плакати, закачени на техниката. 

Протест и блокади: Българските земеделци срещу вноса на украинско зърно (СНИМКИ)

С протеста си зърнопроизводители от Видинско подкрепиха своите колеги от 14 български града, които също излизат на протест.  Подобни протести, каза още  Андрейнски, се организират съвместно в няколко държави, начело с Вишеградската четворка, допълнена от други страни като Румъния, Хърватия, Молдова.

"България също участва в този международен протест, който е организиран в подкрепа на земеделските производители в целия Европейски съюз и е породен от високата инфлация, която настъпи през последната година. Българските земеделски производители протестират срещу нерегламентирания внос на зърно от Украйна, и срещу високите цени на горивата, торовете и препаратите", допълни Жечко Андрейнски.

Той заяви, че българските зърнопроизводители не получават субсидия, както другите земеделски производители в подкрепа на претърпени щети заради войната в Украйна. 
Членове на асоциацията се събраха до паметника на Христо Ботев.

Оттам тръгна и шествието със земеделска техника, развети български знамена и плакати, по булевард "Панония" в посока Дунав мост 2. Протестът бе съпроводен от полицейски патрул и премина мирно, без инциденти и блокиране на пътни артерии.

Жечко Андрейнски прочете Декларация от името на протестиращите, от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперации в България, в която се осъжда липсата, според зърнопроизводителите, на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна.
БТА