/ iStock/Getty Images
Зърнопроизводители излизат с близо 100 земеделски машини на протестно шествие в Добрич на 14 септември.

За фермерския протест срещу вноса на зърно от Украйна, зелените политики на Европейския съюз и добива на газ в Добруджа, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

"Земеделските стопани ще преминат с трактори и автомобили в 11:00 часа по градските булеварди "Добруджа", "Добричка епопея", "Трети март", "25 септември", "Русия" с искания за ефективна защита на земеделския бранш" каза Жекова.

"Без фермери няма прехрана", "За чиста българска храна - без ГМО, остатъчни пестициди и радиация", "Екология - да, фалити - не" са част от лозунгите, които фермерите ще издигнат.

Земеделските стопани настояват европейските "солидарни коридори" за износ на украинско зърно да преминават транзитно през България и да бъдат отпуснати средства от Кризисния резерв в селскостопанския сектор на Европейския съюз за минимизиране на щетите и подпомагане на българското производство.

Фермерите  категорично се обявяват и против добива на газ в землищата на села в община Генерал Тошево. Във фермерския протест в Добрич ще се включат и Асоциацията на българските зърнопроизводители в Генерал Тошево и Областният съюз на земеделските кооперации.

Земеделското шествие е част от националния протест, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперации в България, който ще протече и в други областни градове.

"Протести на земеделци ще има и в 12 европейски държави", добави Радостина Жекова.  
БТА