кораб зърно Украйна
кораб зърно Украйна / БГНЕС
Шест кораба са отплавали тази сутрин от украински пристанища по силата на споразумението за износа на зърно от Украйна, постигнато в края на юли в Истанбул, съобщи днес турското министерство на националната отбрана, цитирано от Анадолската агенция. Вчера Турция съобщи за три отпътували кораба, с което общият им брой през уикенда достига девет.

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възстановяване на износа на зърно от украински черноморски пристанища, спрян след началото на войната между Русия и Украйна. В Истанбул беше създаден съвместен координационен център с представители на трите страни и ООН.

Турция: Още два кораба със зърно потеглиха от украински пристанища

Според украинския министър на инфраструктурата Олександр Кубраков до петък от пристанищата на Украйна по силата на споразумението са отплавали 44 кораба с един милион тона храни за 15 страни по целия свят. „Готови сме да увеличим обемите до 3 млн. тона месечно, за да предотвратим глобален дефицит на храни“, написа той в Twitter.

Днес турското министерство на отбраната потвърди общите изнесени до момента количества, като в съобщение, цитирано от "Хюриет дейли нюз", заяви, че към момента изнесеното от Украйна зърно по силата на споразумението е 1 043 286 тона.
БТА