Очаква се да има ограничения в движението заради демонстрациите
Започна протестът на земеделците срещу вноса на зърно от Украйна у нас. В демонстрацията участват зърнопроизводители от Хасково, Добрич, Ямбол, Разград, Сливен, Видин, Русе, Пазарджик, Силистра, Враца, Монтана и Стара Загора. Вероятно на места протестните действия ще затруднят движението по пътищата.

Стартът на недоволството бе дадено в 9:30 в Стара Загора.

протест Стара Загора
БТА

В три лъча протестират зърнопроизводителите в Бургаска област. Земеделска техника потегли на шествие от Карнобат, Айтос и Бургас.

БГНЕС

Недоволството на зърнопроизводителите е провокирано от безконтролния, според тях, внос на зърно от Украйна и настояват за ефективни действия от страна на правителството за защита на българското зърнопроизводство.

В три лъча протестират зърнопроизводителите в Бургаско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според протестиращите украинското зърно и слънчоглед, които се внасят в България, са със занижен фитосанитарен контрол и не отговаря на европейските стандарти. По думите на зърнопроизводителите, българската продукция не се изкупува, а складовете са пълни с украинско зърно и слънчоглед.

БГНЕС

Протестно шествие със селскостопански машини в Хасково е предвидено от 10:30 ч. с маршрут по шосе Е-80 и влизане в Хасково, който се очаква да бъде преминат два пъти.

Зърнопроизводители: Внасяното жито от Украйна е опасно, смесват го с българска пшеница

Зърнопроизводители с близо 100 земеделски машини ще излязат на протестно шествие в Добрич, като ще преминат с трактори и автомобили в 11:00 ч. по градските булеварди "Добруджа", "Добричка епопея", "Трети март", "25 септември", "Русия".

Те настояват европейските "солидарни коридори" за износ на украинско зърно да преминават транзитно през България и да бъдат отпуснати средства от Кризисния резерв в селскостопанския сектор на Европейския съюз за минимизиране на щетите и подпомагане на българското производство. Фермерите категорично се обявяват и против добива на газ в землищата на села в община Генерал Тошево.

Протест на зърнопроизводители от Югоизточна България се очаква да затрудни движението по главни пътища в Ямболско около обяд. Шествие със земеделска техника ще потегли на два лъча около 11:00 ч. към автомагистрала „Тракия“. Ще се включат над 60 машини, като едната колона ще премине по път I-7, от резервното летище край село Тенево в посока Ямбол и по източното околовръстно шосе, а другата ще тръгне от района на завод „Ямболен“ по западния околовръстен път. Исканията са украинското зърно да не остава в България.

На протест срещу нерегламентирания внос на зърно от Украйна, високите цени на горивата, торовете и препаратите ще излязат зърнопроизводителите от област Разград. Те изразяват и подкрепа за европейските си колеги срещу високите зелени изисквания. Близо 40 машини ще се съберат до бензиностанция „Петрол“ в 10:30 ч., а половин час по-късно колоната ще поеме в автошествие по бул. „Априлско въстание“, ще премине край „Кауфланд“ и ще поеме вдясно към стария „Порцелан“. Улици няма да се затварят, но селскостопанската техника ще ограничи движението.

 Зърнопроизводители на протест в Добрич със 100 земеделски машини

Около 40 селскостопански машини ще изкарат на протест земеделски производители от Сливен с настояване да бъде спрян нерегламентираният внос на пшеница, слънчоглед, олио и други продукти от Украйна. Протестът ще започне в 11:00 ч. от летище „Бършен“. Машините ще преминат по бул. „Ямболско шосе“ и ще се придвижат до площад „Хаджи Димитър“, като ще се стараят да не затрудняват движението. 

Шествие във връзка с украински внос на зърнени и маслодайни култури ще се проведе и във Видин от 10:00 ч. Планираният път на движение започва от локалното платно на кръговото пред магазин "Лидл" посока паметника на Христо Ботев, минава по булевард „Панония“ до магазин „Технополис“ и обратно.
 
Зърнопроизводители организираха протестна фермерска обиколка с трактори по булевард в Русе. Земеделските стопани разположиха своите трактори по един от основните булеварди в Русе - "Христо Ботев", в района на изхода на града в посока Разград. След това бе организирано шествие.

Производителите настояват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-вече то да не бъде смесвано с българската продукция. Земеделски производители от Пазарджишко с повече от 50 машини участваха в протестно шествие по централни пътни артерии в областния град.

Участниците посочиха, че недоволството им е насочено срещу, по думите им, "безконтролния внос на зърно от Украйна". Те настояват гласът им да бъде чут и да бъдат защитени интересите на българските производители.

Шествието премина през части от основни булеварди в Пазарджик и околовръстните трасета и не доведе до сериозни затруднения в движението. Около 40 трактора се включиха в протестно шествие на зърнопроизводители в Хасково.

Колоната тръгна от паркинга на ханче "Клокотница" край града по шосе Е-80, влезе в източния вход на южния областен център и премина по булевардите "Съединение" и "Васил Левски" до северния изход на града, за да повтори още веднъж обиколката по маршрута.

Земеделци заявиха, че държавата трябва да контролира вноса от трети страни, включително чрез лаборатории, които да следят за забранени в ЕС препарати.   

Земеделски производители от областтасе събраха около 11:00 часа на Околовръстното шосе край Монтана и тръгнаха на протестно шествие с трактори, на които бяха закачени лозунги „Без фермери няма прехрана“ и „За чиста българска храна“.

Шествието премина по някои улици в Монтана и се насочи към близките села Долна Вереница и Горна Вереница, които се намират по главен път Е-79. Колоната от около 30 земеделски машини се движи в дясната част на пътя и не блокира движението.

Очаква се шествието да приключи в 16:00 часа на същото място в Монтана. То е разрешено от кмета на Монтана и е охранявано от полицията. Председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в областта Веселка Василева заяви, че земеделците от Монтанско протестират заради безконтролния внос на евтино и некачествено украинско зърно и маслодайни култури, което не им позволява да пласират своята продукция.

Десетки врачански земеделски производители протестираха днес със селскостопанска техника на обходния път на Враца на главен Е-79, път I-1, срещу нерегламентирания внос на зърно от Украйна.

Протестът е организиран от Врачанския съюз на зърнопроизводителите и е в подкрепа на националния протест и протестите на земеделски производители в Европейския съюз, които се провеждат днес.

Повече от 50 трактора и зърновози преминаваха на бавен ход по кръговото кръстовище на главния път с пътя за Оряхово и Козлодуй, и затрудниха движението за около 20 минути. На тракторите бяха поставени плакати „Българска храна без ГМО, пестициди и радиация“, „Фермери за бъдеще“, „За чиста българска храна“ и други, както и националният флаг.

На четирите изхода от кръстовището се образуваха опашки от изчакващи автомобили, но водачите търпеливо и солидарно изчакаха края на протеста. Протестиращите пропуснаха свободното преминаване на линейка. Полицейски екипи охраняваха протеста и регулираха движението.

Видински зърнопроизводители излязоха на протест с тежка техника

"Видинските зърнопроизводители излязоха на протест с над 30 тежки машини, за да защитят българското производство на зърно и срещу нерегламентирания внос от Украйна".

Това съобщи Жечко Андрейнски, председател на видинската структура на Националното асоциация на зърнопроизводителите. Над 57 зърнопроизводители от Видинска област се включиха в протестното шествие със своите селскостопански машини, които преминаха по предварително утвърден маршрут с развети знамена и плакати, закачени на техниката. 

С протеста си зърнопроизводители от Видинско подкрепиха своите колеги от 14 български града, които също излизат на протест.  Подобни протести, каза още  Андрейнски, се организират съвместно в няколко държави, начело с Вишеградската четворка, допълнена от други страни като Румъния, Хърватия, Молдова.

"България също участва в този международен протест, който е организиран в подкрепа на земеделските производители в целия Европейски съюз и е породен от високата инфлация, която настъпи през последната година. Българските земеделски производители протестират срещу нерегламентирания внос на зърно от Украйна, и срещу високите цени на горивата, торовете и препаратите", допълни Жечко Андрейнски.

Земеделци със селскостопанска техника протестираха в Сливен

Около петдесет земеделци с тридесет селскостопански машини протестираха в Сливен срещу нерегламентиран внос на зърнени култури от Украйна. Тя бяха подкрепени от техни колеги от сектор "Животновъдство". Протестиращите се събраха на летище "Бършен", преминаха през града и разположиха техниката на площад "Хаджи Димитър".

"Настояваме да приключи нерегламентираният внос на зърно, маслодаен слънчоглед и други продукти от Украйна, заяви пред журналисти Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен "Хаджи Димитър".

Те не подлежат на никакъв фитосанитарен контрол, камионите, които влизаха в България, трябваше да преминават транзит към трети страни. Този внос "събори" цените на българските производители, като в момента маслодайният слънчоглед е под лев." Радев каза още, че през тази година стопаните плащат няколко пъти по-скъпи консумативи, горива, заплати и рента.