Те излизат на протест край Сливен с искане да се спре вноса
Около 40 селскостопански машини ще изкарат земеделски производители от Сливен на протест на 14 септември. Това обяви Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен "Хаджи Димитър". Те настояват да бъде спрян нерегламентиран внос на пшеница, слънчоглед, олио и други продукти от Украйна.

Зърнопроизводители на протест в Добрич със 100 земеделски машини

Протестът в Сливен ще започне в 11 часа от летище "Бършен", машините ще преминат по бул. "Ямболско шосе" и ще се придвижат до площад "Хаджи Димитър". Радев подчерта, че ще се стараят да не затрудняват движението. Към тях ще се присъединят и техни колеги от други земеделски отрасли, както и от животновъдния сектор.

"В България влиза пшеница с ниско качество, тя е произведена миналата година, без фитосанитарен контрол, има съмнения, че се смесва с българска пшеница, каза Радев. Той представи изследване от частна лаборатория, според което в украинското зърно има отклонения по редица показатели и е третирано с препарати", забранени в ЕС.  

По думите му украинската продукция е по-евтина. Той припомни, че българските стопани са принудени да купуват консумативи и гориво на много по-високи от миналогодишните цени. Увеличил се е също размерът на рентите и на заплатите на работниците.

Земеделският министър: Реколтата от зърно е добра, няма да има проблеми с изхранването

"Около 28 на сто е нараснала себестойността на продукцията", каза Петър Байчев, който е крупен производител в района на Сливен.

Стопаните се опасяват, че заради безконтролния внос продукцията им ще бъде компрометирана пред партньорите им от Европейския съюз.
БТА