Около петдесет земеделци с тридесет селскостопански машини протестираха в Сливен срещу нерегламентиран внос на зърнени култури от Украйна. Тя бяха подкрепени от техни колеги от сектор "Животновъдство". Протестиращите се събраха на летище "Бършен", преминаха през града и разположиха техниката на площад "Хаджи Димитър".

"Настояваме да приключи нерегламентираният внос на зърно, маслодаен слънчоглед и други продукти от Украйна, заяви пред журналисти Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен "Хаджи Димитър". Те не подлежат на никакъв фитосанитарен контрол, камионите, които влизаха в България, трябваше да преминават транзит към трети страни. Този внос "събори" цените на българските производители, като в момента маслодайният слънчоглед е под лев." Радев каза още, че през тази година стопаните плащат няколко пъти по-скъпи консумативи, горива, заплати и рента.

Протест и блокади: Българските земеделци срещу вноса на украинско зърно (СНИМКИ)

"Складовете са претъпкани със зърно, което ще изгние", каза Кольо Колев, замеделски производител от Сливен. По думите му, пазарът е залят с евтино зърно от Украйна, което е с ниски показатели и качество.

Подкрепа към исканията на зърнопроизводителите заявиха и животновъди. "Животновъдството е пряко свързано със зърнопроизводството, защото има нужда от фураж", каза Генчо Генчев, които отглежда млечни и месодайни крави в селата Младово и Кипилово.
"Ако не бъдат чути исканията ни, следващата ни стъпка ще бъде протест в София", каза Георги Радев.
БТА