Земеделски производители от областтасе събраха около 11:00 часа на Околовръстното шосе край Монтана и тръгнаха на протестно шествие с трактори, на които бяха закачени лозунги „Без фермери няма прехрана“ и „За чиста българска храна“.

Шествието премина по някои улици в Монтана и се насочи към близките села Долна Вереница и Горна Вереница, които се намират по главен път Е-79. Колоната от около 30 земеделски машини се движи в дясната част на пътя и не блокира движението.

Протест и блокади: Българските земеделци срещу вноса на украинско зърно (СНИМКИ)

Очаква се шествието да приключи в 16:00 часа на същото място в Монтана. То е разрешено от кмета на Монтана и е охранявано от полицията. Председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в областта Веселка Василева заяви, че земеделците от Монтанско протестират заради безконтролния внос на евтино и некачествено украинско зърно и маслодайни култури, което не им позволява да пласират своята продукция.

„През последната година разходите за отглеждане на зърното в България се увеличиха рязко заради по-скъпите горива, по-високите работни заплати в сектора, по-скъпия ток, по-скъпите препарати за растителна защита и по-високата рента, която даваме", обяви Василева.

Вместо прогнозираните изкупни цени от 1300 лева на тон хлебна пшеница и 750 лева на тон слънчоглед, ние имаме 1000 лева цена на зърното и 600 лева на слънчогледа.

Втората причина за протеста е налаганите на земеделците условия по зелената сделка на Европейския съюз (ЕС), които според Веселка Василева са неизпълними. Земеделците са задължени да намалят с 50% използването на препарати за растителна защита, макар в момента в България да се изпълват 50% по-малко, отколкото в останалите страни от ЕС.

"За отглеждането на внесеното от Украйна зърно са вложени много забранени в ЕС торове и то в големи количества, то е мокро и гнило в голямата си част, но се внася у нас, смесва се с българското зърно и ако се стигне до проблеми, то за тях ще бъдат обвинени българските зърнопроизводители", коментира Василева.

Земеделците протестират и срещу липсата на стратегически план за действие в отрасъла. Такъв план беше изготвен от предишното правителство и внасян няколко пъти в Европейската комисия, но беше отхвърлен, тъй като беше направен некадърно.

"Настояваме настоящото правителство да изготви такъв план и отново да го внесе", обяви председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Монтана.
БТА