Зърнопроизводителите от област Разград се включиха в протеста срещу вноса на зърно от Украйна. Протестиращите с близо 40 машини се събраха на изхода на града, до Археологическия резерват “Абритус“, където беше прочетена декларация с исканията им. Издигнати бяха и плакати с надписи „Без фермери няма прехрана“, „За чиста българска храна“.

"Събрали сме се, за да кажем "стоп" на непрестанния интензивен и неконтролиран внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. Тук сме и за да обърнем внимание, че се чувстваме изоставени от българската държава и да кажем, че някой не си върши работата и е крайно време да се вземат мерки“, каза председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието Маломир Власов. Той посочи, че българските зърнопроизводители, като европейски фермери, произвеждат продукция по европейски стандарти и не могат да бъдат конкурентоспособни ценово на производство извън Европейския съюз.

„Ако продължава така, ни очаква и най-тежкото – фалит на родното земеделие“, посочи председателят на разградското сдружение. Той добави, че недоволството им е и в подкрепа на колегите им от Европейския съюз срещу непосилните зелени изисквания в новата обща селскостопанска политика.

Членът на Управителния съвет на Сдружението Мариела Йорданова заяви, че в момента зърнопроизводителите са в пълен блокаж на търговията. "Складовете ни са пълни, търговия няма, цените изобщо не коментираме, там е трагедия. Всички сме спрели да жънем царевица, защото няма къде да я слагаме, слънчогледът не се търгува изобщо, тъй като в страната са влезли между 700 и 800 хиляди тона украинско зърно слънчоглед, което се преработва в български предприятия и те са презапасени до края на годината", каза Йорданова.

Председателят на контролния съвет на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието Неджати Исаков посочи, че ако исканията на фермерите не бъдат чути, протестите ще продължат. "При необходимост ще се вземат по-сериозни мерки и решения, като блокиране на движението, но това ще зависи от реакцията на управляващите", каза земеделецът. 

В протеста се включиха земеделци от цялата област. Колоната от селскостопанска техника премина в автошествие по бул. "Априлско въстание", край "Кауфланд" до стария "Порцелан". 
БТА