"Това е мирен и деполитизиран протест, който ще се състои само за ден. Ако не се предприемат спешни мерки, машините ще дойдат в София и по граничните пунктове", заяви Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите на пресконференция.

По-рано бе дадено начало на фермерските протестни шествия в 17 областни града на страната.

Протест и блокади: Българските земеделци срещу вноса на украинско зърно

Според него причините за тези действия са натрупани във времето, но през последните месеци са ескалирали дотолкова, че секторът е заплашен от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост. Той изрази съжалението си, че навръх Кръстовден, който е и начало на новата стопанска година, вместо да гледат работата си, земеделците изкарват машините си на пътя.

"Няма колона от машини под 5-10-15 км, над 2000 машини са на пътя“, каза Костадинов и сподели мнението, че сред основните проблеми през последната година е липсата на политики - в управлението влизат и излизат хора, които нямат понятие от сектора.

По думите му това се оказва проблем не само на национално, но и на общоевропейско ниво. Освен у нас, излизат на протести фермери в още 9 държави. Заедно те съставят съвместен меморандум, който ще връчат на Съвета на министрите на 15 ноември в Прага.

НАЗ и Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) настояват за държавни политики, които да защитят българското зърнопроизводство от интензивния украински внос, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в ЕС продукти за растителна защита. Протестиращите искат европейските "солидарни коридори" за износ на зърното да преминават транзит през България.

Двете организации изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС. По думите на Илия Проданов, зам.-председател на НАЗ, несъответствието между изкупни цени и себестойност на произведената продукция вече е плашещо.

Зърнопроизводители протестираха в Русе срещу „безконтролния внос“ на зърно от Украйна

"В момента украинският внос се използва основно за потребление и преработка в страната, въпреки наличието на достатъчно родно производство, отговарящо на високите европейски изисквания за качество", се казва в декларацията, която НАЗ и НСЗКБ ще връчат на служебния министър на земеделието Явор Гечев по-късно днес. В нея се алармира още, че неконтролираното качество на украинското зърно е заплаха за здравето на родните потребители.
БТА