Български зърнопроизводители са в стачна готовност и настояват за спешни мерки, които да защитят българското производство на пшеница.

В "Денят започва" Станимир Станчев заяви, че проблемът тепърва ще се задълбочава. Производителите настояват държавата да осигури ефективното осигуряване на транзитните коридори за зърно.

"Ние твърдим, че тези транзитни коридори не постигат своята цел и зърното, което влиза, голяма част остава на територията на Република България и оттам - преработено - достига до европейските държави. Ние не знаем към този момент каква храна реално консумират потребителите" , каза той.

Зърнопроизводител: Ядем хляб от нискокачествена украинска пшеница, с канцерогенни патогени

Според зърнопроизводители у нас няма механизъм, който да следи каква стока влиза в страната от ЕС. Разчита се на анализи, които са направени в други държави.

Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите заяви, че това, което притеснява българските зърнопроизводители и част от европейските, е вносът, който влиза в Европейския съюз. Тя потвърди, че в България има стока складовете.

„Като се внесе стока от Украйна или трети страни, стоката остава в България, не стига до страните, които имат нужда и това определено води до сътресения на пазара“, каза тя.
Затова българските земеделци настояват да имат яснота какво влиза в страната, къде се съхранява, как се преработва и как излиза от България.