Над 300 зърнопроизводители от региона на Стара Загора се събраха на протест против нерегламентирания внос на зърно от Украйна, високите цени на горивата, торовете и препаратите.

Протест и блокади: Българските земеделци срещу вноса на украинско зърно (СНИМКИ)

Те изкараха над 150 трактора и тежки машини, които преминаха по бул. "Св. Патриарх Евтимий" в града. "Нашата позиция се обединява към общоевропейските искания на Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Проблем създават безконтролният и нерегламентиран внос на зърно от Украйна.

Ние сме дали право на коридор за износ на продукция, а не тя да остава в нашите складове и да бъде преработвана от нашите предприятия. През месец август 200 хиляди тона слънчоглед, което е продукцията от един милион декара слънчоглед", каза по време на протеста Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

БТА

Той допълни, че има предположения, че украинският слънчоглед, който е реколта от 2021 година, се смесва с българска тазгодишна реколта. "Украинският слънчоглед е с по-ниско качество, тъй като при толкова дълго съхранение тръгват естествени процеси по гранясване на слънчогледа и това ще доведе до понижаване на качеството на олиото", категоричен е още той.

Преди тежката техника да тръгне по един от най-натоварените старозагорски булеварди, присъстващите приеха декларация, в която настояват "да има коридор и украинската продукция да не остава в България, а да отива в страни, които имат нужда от нея - които са вносители, а не производители", каза още Васил Славчев член на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.
БТА