износ на зърно
износ на зърно / iStock/Getty Images
„Вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, българските земеделски производители отбелязват силно влошаване на конкурентоспособността на стопанствата си. Призоваваме Министерството на земеделието да подкрепи българските зърнопроизводители, в противен случай готвим протест“, това заявяват от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От Асоциацията заявяват, че са изключително загрижени за смесването на партиди селскостопанска продукция и продажбата й като европейска, тъй като Европа е еталон за щадящо и зелено земеделие и като такава, тя носи отговорност спрямо потребителя. „Липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури, ще ни доведе, до момента, в който ние няма да имаме възможност правилно да съхраним произведената продукция от 2022г. и няма да имаме достатъчно място, за да приберем произведената продукция от 2023 г., коментират още те и призовават Министерството на земеделието да предприеме спешни мерки за защита и подкрепа на българските зърнопроизводители във връзка с кризата, вследствие на интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури.

Зърнопроизводител: Ядем хляб от нискокачествена украинска пшеница, с канцерогенни патогени

„НАЗ призовава европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през Република България и да достигат до трети държави, застрашени от продоволствена криза. Настояваме да изпълни задължението си, да контролира качеството и да следи съхранението на тази продукция. Заявяваме, че сме изправени пред трудност, която няма как да бъде преодоляна, без защитата на държавата ни. Готови сме да защитим години съзидателен труд и обявяваме ефективна протестна готовност в пограничните държави“, заявяват още от Асоциацията на зърнопроизводителите.
БГНЕС