Най-често задаваният въпрос през последните дни стана - каква ще бъде съдбата на мечката от Белица? В понеделник (5 юли) Земеделското министерство издаде разрешително за отстрел на животното, което нападна жена, докато бере гъби. Решението обаче ще влезе в сила само при определени обстоятелства - ако дивото животно не бъде разселено или при нов случай на нападение срещу човек.

Последно: Мечката от Белица ще бъде отстреляна, само ако нападне отново

Разрешителното не променя с нищо процесите. Мечката е жива и здрава и далече в гората. Нагоре в гората е забранено да се влиза с оръжие. Само да разбера, че някой се изкушава и отстрелва забранени видове, лично ще сезирам прокуратурата”, коментира пред NOVA кметът на Белица Радослав Ревански.

Той е убеден, че мечката няма да се върне и да застраши живот: „В момента я прогонваме, заедно с хората и горските служители, за да няма риск”, каза още Ревански.

От момента на инцидента досега горските наблюдават гората. „За момента мечката я няма на нито един фото капан по възловите пътища. Засечена е високо, към парка”, уточни Аки Исмаилчев от Горското стопанство.

Учат хората как да се държат при среща с мечка в гората

Ревански е категоричен, че в момента бракониерите нямат място в гората. Всеки, подчерта той, който влезе с оръжие в гората, извън горските служители, пристъпва закона.

Управителят на Парка за танцуващи мечки край Белица Димитър Иванов посочи, че да се установи коя точно е мечката при следващо нападение е сложен казус.

„При второ нападение може само да се предполага дали извършителят е същата мечка. В региона на Белица предполагаме, че има няколко мечки. Не можем да кажем за коя точно става въпрос”, добави Иванов.