/ iStock/Getty Images
Заместник-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева, директорът на Националния парк "Рила" Красимир Андонов, директорът на РИОСВ-Благоевград Ангел Георгиев и експертът от дирекцията "Национална служба за защита на природата" в МОСВ Радостина Галитионова посетиха мястото на инцидента над град Белица, при който рано тази сутрин кафява мечка нападна жена. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Сигналът е подаден в ранните часове на деня от областния управител на Благоевград до директора на РИОСВ в града. Според първоначалната информация група от четирима души е излязла да бере гъби в местността "Адрианов чарк", в землището на Белица, където е възникнало произшествието. Първа помощ на пострадалата жена са оказали служители на Парка за танцуващи мечки, който е в същата местност.

Жената, нападната от мечка в района на Белица, е в стабилно състояние

Направен е оглед на мястото съвместно с представители на Държавното горско стопанство и община Белица. Според специалистите най-вероятната причина за нападението от мечката е, че тя е била уплашена от хората. Инцидентът вероятно е случаен. Намерено е мястото, където мечката е нощувала - вероятно е било временно леговище. Контактът е възникнал поради несъзнателно скъсена дистанция между пострадалата и животното.

Кметът на Белица Радослав Ревански е подал искане до Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за издаване на разрешение за отстрел. Мярката е нормативно регламентирана и се прилага при възникването на подобен инцидент.

Мечка нападна мъж и жена в района на Белица


"Компетентен орган да издаде разрешението е МЗХГ", е информирала заместник-министър Тончева.

Представителите на МОСВ са съгласували с кмета Ревански последващите действия по превенция. На спешната среща в община Белица, на която присъства и областният управител на Благоевград Николай Шушков, се е взело решение още в понеделник, в 11.00 ч., да се направи среща с местните хора, които ще бъдат запознати с причините за инцидента.

"Ще бъдат направени разяснения за действията и подходящото поведение на хората спрямо представители на вида кафява мечка", е казала заместник-министър Тончева. Според директора на парка "Рила" Красимир Андонов в срещата с местните хора ще се включат и представители на община Белица, парка "Рила" и РИОСВ-Благоевград.