Започва информационна кампания сред хората за поведението им в планината, съобщи кметът на Белица Радослав Ревански.

Поводът е инцидентът от петък край Белица, когато местна жена беше нападната от мечка, докато беряла гъби в гората. Пострадалата е с множество одрасквания и наранявания по крайниците, но без вътрешни наранявания и сериозни травми.

Мечка нападна мъж и жена в района на Белица

"Гъбарите в общината са стотици и в този сезон са в планината, с което изкарват прехраната си", Радослав Ревански. За да се избегнат подобни срещи между дивите животни и хората, от общината организират среща между местните жители и представители на различни институции. "Не може да гледаме на животните като на врагове и в същото време не искам никой да гледа на хората като врагове на животните", посочи кметът на Белица и допълни, че иска обаче хората да бъдат защитени.

В петък общинското ръководство поиска мечката да бъде отстреляна. Към днешна дата вече ще се търсят варианти за прогонване на животното, каза още Радослав Ревански.

Организират подписка в защита на мечката от Белица

"Убиването на дивото животно трябва да е последното нещо, което да се направи", убеден е управителят на Парка за танцуващи мечки край Белица Димитър Иванов. По думите му има редица мерки, с които може да се прогони мечката, преди да се прибегне до най-крайната.

"Вероятно причина за реакцията на животното е страх, а инцидентът не е следствие от преднамерени действия нито от страна на мечката, нито от страна на човека, каза още Димитър Иванов.
БТА